România are un program bine dezvoltat de monitorizare fiscală şi se numără printre economiile Europei de Sud-Est în care accesul la finanţare pentru întreprinderi este cel mai dezvoltat, sunt principalele concluzii privind ţara noastră ale studiului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) - Investment Reform Index (IRI) 2010.Lansat luni la Bucureşti, studiul IRI 2010 acoperă opt dimensiuni ale politicilor publice care modelează climatul investiţiilor directe
România are un program bine dezvoltat de monitorizare fiscală şi se numără printre economiile Europei de Sud-Est în care accesul la finanţare pentru întreprinderi este cel mai dezvoltat, sunt principalele concluzii privind ţara noastră ale studiului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) – Investment Reform Index (IRI) 2010.
Lansat luni la Bucureşti, studiul IRI 2010 acoperă opt dimensiuni ale politicilor publice care modelează climatul investiţiilor directe în economiile din Europa de Sud-Est: promovarea politicilor investiţionale, dezvoltarea capitalului uman, accesul la finanţare, facilitarea comerţului, reforma cadrului de reglementare şi proceselor parlamentare, analiza politicii fiscale, infrastructura suport pentru investiţii şi politica IMM-urilor.
Transparenţă pentru investiţii straine directe
Potrivit concluziilor studiului OCDE, România are un cadru legislativ pentru investiţiile străine directe bazat pe transparenţă şi nediscriminare, însă ar trebui să ia în considerare dezvoltarea unui program-pilot pentru a facilita legăturile comerciale între investitorii străini şi firme locale.
Pe de altă parte, este nevoie de o consolidare a unor iniţative precum stagiile care ajută la reducerea decalajului dintre competenţele oferite de sistemul de învăţământ şi nevoile pieţei forţei de muncă.
România stă bine, potrivit studiului, şi în ceea ce priveşte serviciile de leasing, factoring, programe de garantare şi de capital de risc, însă se impun îmbunătăţiri în privinţa cadastrului şi înregistrării bunurilor mobile.
Stăm bine la capitalul uman
De asemenea, ţara noastră este singura din Europa de Sud-Est care a adoptat o lege menită să stabilească un cadru în care atât dialogul instituţional, cât şi întâlnirile regulate între oficialii guvernamentali şi sectorul privat să aibă loc pe parcursul procesului legislativ de redactare.
Totodată, ţara noastră primeşte cea mai bună evaluare din Europa de Sud-Est privind indicatorii politicilor capitalului uman, în sensul în care foarte multe iniţiative cu privire la dezvoltarea aptitudinilor personale sunt în curs de desfăşurare.
Cât priveşte monitorizarea fiscală, studiul arată că în România cheltuielile şi veniturile sunt monitorizate în mod regulat şi chiar se lansează estimări complexe cu privire la cheltuielile fiscale şi se analizează impactul distribuţional al impozitării pe veniturile salariale.
„Nu pot să nu amintesc procesul extrem de dificil, uneori extrem de dureros prin care România a trecut în cursul perioadei de pregătire pentru aderare şi în cursul perioadei negocierilor de aderare la UE, când o serie întreagă de ajustări au fost necesare a fi făcute şi uneori ajustările au implicat decizii complicate, decizii dureroase, dar finalmente consider că rezultatul este unul extrem de important”, a declarat Leonard Orban, consilier prezidenţial pe probleme de afaceri europene şi fost comisar european.
El a subliniat că, din punctul său de vedere, ca fost negociator al României pentru aderarea la UE, raportul OCDE IRI 2010 este extrem de interesant pentru a face o comparaţie între diferitele stadii de dezvoltare, din punct de vedere investiţional, şi apartenenţa sau nu a diferitelor state la UE.
Orban a arătat că sunt diferenţe extrem de însemnate între statele care sunt membre UE şi cele care se află în curs de aderare.
În ceea ce priveşte climatul investiţional, Orban a evidenţiat faptul că mai sunt încă foarte multe lucruri de îmbunătăţit.
Este nevoie de o creştere a competitivităţii
„Cred că sunt zone unde mai sunt multe lucruri de făcut şi m-aş referi doar la chestiunea legată de legislaţia şi procesul de atestare a legislaţiei. Cred că avem mai multă nevoie de predictibilitate, din punctul de vedere al legislaţiei pe diferite zone, care afectează direct sau indirect climatul investiţional. Avem nevoie de mai multă transparenţă şi avem nevoie de mai mult dialog'” a spus, în context, fostul comisar european.
Pentru îmbunătăţirea climatului investiţional, consideră Leonard Orban, este nevoie de o creştere a competitivităţii.
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Mazuru, prezent şi el la lansare, a punctat faptul că studiul IRI 2010 este un instrument menit să ofere o coordonare mai bună ţărilor din Europa de Sud-Est pentru atragerea de investiţii şi creştere economică, ajungându-se, astfel, la accelerarea procesului de dezvoltare durabilă.
Studiul OCDE Investment Reform Index (IRI) 2010, lansat luni, va fi urmat şi marţi de sesiuni de dezbateri cu privire la mediul investiţional din România.
Studiul este organizat sub patronatul Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi Investment Compact pentru Europa de Sud-est al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
IRI 2010 este rezultatul colaborării între Investment Compact al OCDE, guvernele ţărilor din regiunea Europei de Sud-Est, sectorul privat şi experţi independenţi care-şi desfăşoară activitatea în regiune.
SURSA: Mediafax