Suntem vice-campioni la inflaţie

România se plasează pe locul al doilea în Uniunea Europeană (UE) în funcţie de majorarea preţurilor de consum din martie, de 4,2%, în raport cu aceeaşi lună din 2009, după ce în februarie a ocupat aceeaşi poziţie, inflaţia anuală medie la nivelul blocului comunitar fiind de 1,9%, potrivit Eurostat. Din cele 26 de state prezente în raportul biroului de statistică al Comisiei Europene, trei au înregistrat în luna martie scăderi ale preţurilor de consum, faţă de aceeaşi pe

România se plasează pe locul al doilea în Uniunea Europeană (UE) în funcţie de majorarea preţurilor de consum din martie, de 4,2%, în raport cu aceeaşi lună din 2009, după ce în februarie a ocupat aceeaşi poziţie, inflaţia anuală medie la nivelul blocului comunitar fiind de 1,9%, potrivit Eurostat.

Din cele 26 de state prezente în raportul biroului de statistică al Comisiei Europene, trei au înregistrat în luna martie scăderi ale preţurilor de consum, faţă de aceeaşi perioadă din 2009, iar celelalte ţări au raportat creşteri.

Cea mai mare inflaţie anuală este consemnată de Ungaria (5,7%), urmată, după România, de Grecia (3,9%). Preţurile s-au redus în Letonia (4%), Irlanda (2,4%) şi Lituania (0,4%).

Comparativ cu februarie 2010, inflaţia anuală a scăzut în cinci state membre, a fost stabilă în două şi a urcat în 19 ţări.

Totodată, România a ocupat în martie penultimul loc în UE după avansul lunar al preţurilor de consum, de 0,2%, alături de Cehia, în faţa Slovaciei şi Irlandei (0,1%). Inflaţia lunară s-a aflat pe teritoriu pozitiv pentru toate statele menţionate de raport. Cele mai mari niveluri ale indicatorului sunt observate la Grecia (3,1%), Italia şi Olanda (1,5%). În Uniune, inflaţia lunară din martie a fost de 0,7%.

În zona euro, regiune care reuneşte cele mai mari economii din UE, preţurile de consum au crescut cu 1,4% faţă de martie 2009 şi cu 0,9% în raport cu februarie 2010.

Nivelurile inflaţiilor anuale şi lunare din martie calculate de Eurostat pentru Uniune şi zona euro sunt provizorii, se precizează în raport.

În România, Institutul Naţional de Statistică a anunţat la începutul săptămânii că preţurile de consum au crescut cu 0,22% în martie faţă de februarie, în condiţiile în care aprecierea leului a determinat o reducere uşoară la preţurile pentru servicii, rata anuală coborând astfel la 4,2%, în linie cu aşteptările analiştilor economici.

SURSA: Mediafax