Sunteți stresați și suferiți de anxietate? Iată care alimente vă pot ajuta

mancare

Sursa: Dreamstime

În secolul vitezei, oamenii ajung să fie suprasolicitați, stresați și epuizați. Majoritatea oamenilor suferă de anxietate și stres din cauza presiunii tot mai mari și a rutinei zilnice. Dar, așa cum au arătat o serie de studii, alimentația joacă și ea un rol important în declanșarea anxietății și a depresiei.

Cercetările au demonstrat că dieta și nutriția au un impact major asupra sănătății mintale. Pentru a combate stresul zilnic și a reduce anxietatea nu e nevoie întotdeauna să apelați la ajutorul suplimentelor alimentare, ci doar să includeți în dietă anumite alimente.

Ceea ce mâncăm poate afecta sănătatea mintală

Există un număr tot mai mare de dovezi care sugerează că ceea ce mâncăm poate afecta sănătatea mintală și poate agrava simptomele de anxietate. Pe lângă tratamentele adecvate prescrise de medici, o dietă sănătoasă poate ajuta la creșterea puterii tractului gastro-intestinal și ar putea fi o altă modalitate de a vă îmbunătăți starea de spirit.

Studiile au arătat că o dietă bazată pe legume, fructe, cereale integrale 100%, nuci, semințe și produse lactate poate aduce beneficii la nivel biochimic. Iată care sunt alimentele sănătoase, care ajută la reducerea stresului și a anxietății, potrivit Goodhousekeeping.

Alimentele fermentate

Alimentele fermentate, precum chefirul și varza murată, conțin probiotice, bacterii prietenoase care trăiesc în tractul gastro-intestinal și contribuie la apărarea organismului de agenți patogeni.

O dietă cu multe probiotice vă poate ajuta microbiomul intestinal, beneficiind de acea conexiune intestin-creier.

Ceaiurile de plante

Toată lumea știe că o ceașcă de ceai cald poate calma, aducând o stare de bine după o zi agitată. Numeroase studii sugerează că ceaiurile de lavandă, mușețel și salvie vă pot ajuta să vă relaxați.

Levănțica reduce stările de anxietate, simptomele depresiei, ameliorează tulburările digestive, dar și nevralgiile și reumatismele.

Ciocolata neagră

Un aliment foarte sănătos este și ciocolata neagră care conține 70% cacao. Este ideală în combaterea stresului, grație conținutului ridicat de antioxidanți sau flavonide.

Mai mult, ciocolata neagră reduce tensiunea arterială și contribuie din plin la prevenirea cancerului și a bolilor cardiovasculare.

Kiwi

Unele studii indică, de asemenea, că o combinație de vitamine C și E plus folat, care se găsește în acest fruct, poate ajuta la reducerea stresului oxidativ.

În plus, aceste fructe contribuie la promovarea producției de serotonină, neurotransmițătorul asociat cu bunăstarea și fericirea.

Somonul și sardinele

Grăsimile esențiale și acizii grași Omega3 din somon, macrou și sardine ajută la creșterea nivelului de serotonină din creier.

Acest hormon reglează abilitatea organismului de a lupta cu stresul.

Cireșele

Cireșele au un puternic efect anti-cancerigen graţie conţinutului crescut de antioxidanţi care luptă cu radicalii liberi şi protejează celulele din corp de acţiunea nocivă a acestora.

Aceste fructe ajută la întărirea sistemul imunitar şi ne ajută să luptăm împotriva bolilor cronice, precum: oboseala cronică, stresul, obezitatea, afecțiuni hepatice și renale, cancerul şi îmbătrânirea prematură.

Avocado

Un alt aliment benefic este și avocado. Acest fruct conține potasiu, necesar pentru reducerea tensiunii arteriale.

Astfel, avocado protejează împotriva stresului și este bun pentru sănătatea inimii. Efectul de calmare este provocat și de vitamina B, care are rolul de a proteja celulele nervoase ale creierului.

Nucile

Nucile întăresc sistemul imunitar deoarece conțin vitamine, zinc și magneziu. Se spune că vitaminele B ajută la reducerea stresului, în timp ce magneziul ajută la o gestionare mai bună a stresului.

Conform studiilor, migdalele, fisticul și nucile pot ajuta, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale.