Statele Unite au dat alertă maximă, săptămâna trecută, în urma rapoartelor despre cel puțin doi oficiali care au avut simptome care amintesc de Sindromul Havana.

Din 2016, se presupune că afecțiunea misterioasă a afectat aproape 130 de funcționari americani – inclusiv zeci de angajați CIA și familiie lor. Deși cauza exactă a Sindromului Havana rămâne un mister, simptomele bolii includ amețeli, greață, țiuit ciudat în urechi și dureri de cap severe.

Atacul misterios aparține unei puteri ostile?

Victimele spun că au fost afectate de sunete cuidate, uneori ca un  zgomot puternic, alteori chiar ca sunetul unui greier, deosebit de insistent

Atacul misterios, atribuit unei arme cu microunde sau sonice, după cum crede Washingtonul, aparține unei puteri ostile. Acum  a ieșit la lumină că vizita vicepreședintelui Kamala Harris în Vietnam a fost întreruptă din cauza temerilor legate de Sindromul Havana.

Recent, doi angajați americani au fost evacuați din Hanoi, de frica unui alt caz de Sindrom Havana. Evacuarea lor a avut loc cu doar câteva ore înainte ca vicepreședintele SUA să aterizeze în această țară, potrivit Daily Mail.

Din 2009, boala a fost raportată pe tot globul, cu cazuri în SUA, Austria, China și, recent, Germania. În 2017, fostul președinte Donald Trump a arătat cu degetul spre Cuba, acuzând națiunea comunistă că a orchestrat un atac asupra personalului SUA. O anchetă oficială a SUA a expus ZECI de cazuri de boală sau simptome similare, inclusiv un presupus atac în afara Casei Albe.

Rezultatul atacurilor armelor sonice sau cu microunde

Oficialii SUA suspectează că simptomele asociate cu Sindromul Havana sunt rezultatul direct al atacurilor armelor sonice sau cu microunde. Spre deosebire de armele și bombele convenționale, aceste tipuri de atacuri pot fi comise fără daune colaterale.

China și Rusia dețin astfel de arme

Atât China, cât și Rusia dețin astfel de arme și o companie americană a dezvoltat un prototip încă din 2004. Denumită MEDUSA sau Mob Excess Deterrent Using Silent Audio, arma a fost concepută drept un „sistem temporar de incapacitare a personalului”.

Arma neletală folosește așa-numitul efect auditiv cu microunde pentru a induce in capul celui atacat o senzație sonoră perturbatoare.

Potrivit unui raport din 2004, arma poate descuraja oamenii să pătrundă în ariile protejate sau „incapacitează temporar anumite persoane”.

Oamenii de știință cred că atacurile împotriva diplomaților s-au produs prin unde radio trimise precis înspre țintele atacurilor. Un raport american din decembrie 2020 menționează că sovieticii făceau experimente cu frecvențe radio acum 50 de ani, dar nu le atribuie vina rușilor.

Sursă foto: Dreamstime