Super arma lui Putin are efecte devastatoare! Toată Europa se zguduie din temelii

Sursă: Dreamstime

Printre toate protestele anti-război din Europa ultimelor luni, la Berlin, a avut loc în august un miting complet diferit: participanții la protest nu au purtat culorile Ucrainei, ci pe cele din republicile separatiste, susținute de Kremlin, Lugansk și Donețk.

Ținta avertismentelor lor nu a fost Rusia, ci Statele Unite, scrie Politico într-un comentariu. Ziarul subliniază că liderii europeni se vor confrunta cu presiuni tot mai mari pentru a reduce sancțiunile împotriva Rusiei.

„În ultimii ani s-a conturat o linie clară, cu o distrugere permanentă a drepturilor democratice și cu o înclinație spre fascism”, a declarat Klaus Hartmann, lider al Ligii Socialiste a Liber-Cugetătorilor, denunțând faptul că Germania a devenit puțin mai mult decât un „vasal” al SUA în Ucraina, dar și pe alte fronturi. „Aceste două republici au aceleași drepturi pe care NATO le revendică pentru propria clientelă, și anume libera alegere de a-și alege alianța”, a tunat el.

Europenii încep să se ridice

Ar fi simplu să se spună că manifestația a fost organizată de micul partid comunist din Germania. Dar, pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește, iar europenii simt din ce în ce mai mult povara prețurilor mari la energie și a unei economii care încetinește, lucrurile nu mai sunt atât de simple.

Totul a devenit clar în ultimele zile, când mii de manifestanți de extrema dreapta și stânga au ieșit în stradă în Republica Cehă și în Germania pentru a protesta față de creșterea prețurilor la energie, a sprijinului NATO și al Occidentului pentru Ucraina. Numai în Praga, aproximativ 70.000 de demonstranți au participat la un protest în centrul orașului. Mii de persoane s-au reunit, luni, în orașele germane Leipzig și Magdeburg, ascultând apelurile partidelor extremiste de a relua protestele care au doborât dictatura comunistă din Germania de Est.

Liderii UE nu mai pot ascunde adevărul

Norii de furtună care se adună în aceste zile asupra Europei îi pun pe liderii UE în fața unui adevăr dureros: și-anume că, deși Rusia luptă împotriva Ucrainei, Kremlinul își continuă războiul împotriva fundamentelor democratice ale Europei, subliniază Politico.

Rusia a lucrat ani la rând pentru a submina încrederea publicului în guvernele democratice, folosind un cocktail toxic de dezinformare pe rețelele sociale și un subterfugiu politic, în primul rând prin sprijinul dat unor elementele marginale care stimulează acum mișcările de protest. Scopul principal al acestor eforturi nu este de a transforma europenii în susținători ai Rusiei, ci, mai degrabă, de a polariza și destabiliza politica Occidentului într-o asemenea măsură încât alegătorii să nu mai știe în cine să creadă. „Nu există nicio îndoială că Putin câștigă în acest sens”, a declarat recent un înalt oficial al Comisiei Europene.

Va fi o iarnă lungă

Oficialul european a amintit tulburările politice din Bulgaria, unde președintele Rumen Radev a împins luna trecută guvernul interimar pe care l-a numit să negocieze un nou acord de aprovizionare cu Gazprom. Mișcarea a declanșat proteste de stradă ale celor care se opun menținerii dependenței Bulgariei de Moscova.

O imagine asemănătoare a apărut în Ungaria, unde Viktor Orbán, considerat „oaia neagră” a UE, a arătat clar că nu are nicio intenție să rupă toate legăturile cu Rusia. Orbán, care crede că Ucraina nu poate câștiga războiul, a amenințat că va bloca reînnoirea sancțiunilor europene împotriva Rusiei, dacă trei oligarhi nu sunt scoși de pe listă.

Acum, liderii Uniunii Europene așteaptă rezultatele alegerilor din Italia, de la sfârșitul lunii, partidele de extremă dreapta urmând să câștige suficiente voturi pentru a forma o coaliție.

Costul vieții bate frica de război

În cele mai mari țări din Europa (Germania, Franța, Marea Britanie și Polonia), locuitorii sunt acum mai îngrijorați de costul vieții, decât de război, potrivit sondajului YouGov publicat recent. În Franța, 40% din populație susține revenirea mișcării ”Vestelor Galbene”, ale cărei proteste săptămânale au izbucnit în 2018 pentru a promova ceea ce organizatorii au numit „dreptate economică”.

În acest context, liderii europeni se vor confrunta cu presiuni tot mai mari pentru a reduce sancțiunile împotriva Rusiei.

Timpul și vremea de-afară sunt de partea Moscovei

Timpul și vremea de-afară sunt de partea Moscovei. Pe măsură ce temperaturile vor începe să scadă în următoarele luni, pe măsură iarna își face simțită prezența, europenii vor începe să simtă fiorii reci ai majorării prețurilor gazelor naturale, care aproape s-au triplat în ultimul an.

Ca europenii să știe ce-i așteaptă, gigantul petrolier rus Gazprom a „atenționat” Occidentul cu un videoclip sinistru, care arată cum va îngheța Europa la iarnă, după ce Moscova va tăia gazul. Imaginile arată un muncitor care oprește alimentarea, trimițând acul presiunii gazului la zero, în timp ce nori negri se strecoară amenințător pe ecran, intercalate cu imagini apocaliptice din Bruxelles, Berlin, Paris și Londra.

Nu este clar cine a postat videoclipul, care este acompaniat de cântecul popular rusesc „Winter Will Be Long”, dar mesajul este clar.

Europa este din ce în ce mai scindată în ceea ce privește cât de departe trebuie să meargă sprijinul financiar pentru Ucraina. În Europa de Vest, 40% din populație susține trimiterea de arme și finanțarea, potrivit unui sondaj publicat de Open Society Foundations. Deși este mai mare decât în ​​alte părți ale lumii, acesta este departe de a fi o majoritate clară.