Este clar că, în disperarea sa, liderul de la Kremlin e gata să folosească un nou instrument de război care riscă să pună în pericol viața a milioane de oameni: hrana, comentează NBC News.
Occidentul va trebui să spună cât se poate de clar că Rusia nu poate folosi hrana pe post de armă. Secole la rând, Ucraina a folosit porturile de la Marea Neagră pentru a transfera cantități mari de produse agricole pe piețele internaționale, în special în Africa.
Înainte de război, Ucraina reprezenta 10% din exporturile mondiale de grâu, 14% din cele de porumb și jumătate din uleiul de floarea soarelui. Acum, Rusia încearcă să elimine o sursă majoră de comerț ucrainean și să crească costul cerealelor, în timp ce intervine pentru a furniza provizii, pe care le-a furat din Ucraina, în alte țări, din ce în ce mai disperate să cumpere grâu.
Pentru început, Rusia a blocat porturile Ucrainei la Marea Neagră. În același timp, a atacat rezervele de cereale ale Ucrainei care se află în porturi blocate sau în alte silozuri și depozite.
Driblarea proviziilor de cereale spre Siria și Turcia
Un alt pion al transformării hranei în armă de către Rusia este și mai diabolic și mai complex: driblarea proviziilor de cereale către anumite națiuni, în care milioane de oameni riscă să moară de foame. Imagini din satelit au arătat că o navă rusească încărcată cu cereale, despre care se spune că ar fi fost furate din fermele ucrainene, a ajuns în portul sirian Latakia, pentru a doua oară în ultimele patru săptămâni, potrivit CNN.
Se presupune că zece nave sub pavilion rusesc au transportat cereale ucrainene furate în porturi din Siria și Turcia. În total, ar fi vorba de 400.000 de tone de cereale.
„Rusia fură fără rușine cereale ucrainene și le scoate prin Crimeea anexată”, a declarat recent ambasadorul Kievului la Ankara, Vasil Bodnar, care a cerut ca Interpol să investigheze aceste cazuri.
Și alte țări sunt dispuse să cumpere cereale furnizate de Rusia
În prezent, numeroase alte țări sunt dispuse să cumpere cereale furnizate de Rusia, din orice sursă, pentru a-și hrăni populațiile. Potrivit Reuters, Bangladesh încearcă să cumpere cel puțin 200.000 de tone de cereale din surse rusești. La începutul lunii, președintele senegalez Macky Sall, președintele Uniunii Africane, s-a întâlnit cu Putin, la Soci, pentru a negocia transporturi de cereale în Africa.
Înainte de izbucnirea războiului, aproape jumătate din țările africane erau dependente de importurile de grâu din Rusia și Ucraina. Recent, SUA au alertat 14 țări, majoritatea din Africa, avertizând că Rusia va căuta clienți pentru grâul pe care l-a furat din Ucraina.
Occidentul nu poate permite așa ceva
În ultimii ani, atât Rusia cât și China au cultivat foarte atent relațiile cu Africa, atât pe plan diplomatic cât și financiar, în timp ce SUA au evitat continentul african. Această dinamică s-a accelerat sub fostul președinte Donald Trump. Europa a făcut cam același lucru.
Occidentul nu poate permite acum Africii să-și asigure hrana din Rusia. Deși cancelarul german Olaf Scholz l-a invitat pe Sall, în calitate de președinte al Uniunii Africane, să fie prezent la discuțiile despre securitatea alimentară din timpul summit-ului G-7, va fi nevoie de mult mai mult, pentru că înclinațiile lui Sall către Rusia sugerează că diplomația nu va fi de ajuns.
Pe de altă parte, nu poți rămâne impasibil, ca stat, la propunerile seducătoare ale Rusiei, când foametea îți amenință populația.
De aceea, G-7 și NATO trebuie să facă aceste țări să înțeleagă că nu au de ales. Având în vedere statutul de paria al Rusiei, alăturarea de regimul rus nu este o rețetă pe termen lung pentru creștere și dezvoltare în țările respective.
Occidentul trebuie să amintească liderilor continentului african că o cauză majoră a penuriei de alimente de care suferă o reprezintă acțiunile Rusiei. Africa și liderii săi trebuie să înțeleagă că interesele lor pe termen lung nu constau în satisfacerea obiectivelor militare ale Rusiei, ci în a li se opune, subliniază NBC News.