Șantierul naval „Sevmash” a predat Marinei ruse un submarin cu destinație specială „Belgorod”, a anunțat vineri serviciul de presă al întreprinderii. La 8 iulie, la întreprinderea de construcții navale JSC PO Sevmash, „a avut loc o ceremonie solemnă de semnare a certificatului de acceptare și de transferare a submarinului Belgorod către Marina Militară”, se arată în raport.

Submarinul, dotat cu sistemul Poseidon

Nikolay Evmenov, comandantul-șef al Marinei ruse, a remarcat că la crearea navei au fost aplicate realizările avansate ale științei și cele mai recente tehnologii de construcție care utilizează rezerva tehnică existentă.

„Submarinul Belgorod deschide noi posibilități pentru Rusia în realizarea de studii diverse, permite efectuarea de expediții științifice diverse și operațiuni de salvare în cele mai îndepărtate zone ale Oceanului Mondial”, a declarat Evmenov, ale cărui cuvinte sunt citate în mesaj, transmite Interfax.

De asemenea, s-a raportat că submarinul nuclear Belgorod, dar și submarinul Khabarovsk vor fi dotate cu sistemele de atac fără pilot Poseidon. „Poseidon” este o dronă submarină nucleară. În februarie 2019, ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu, a declarat că sistemul Poseidon a trecut cu succes testele.

Submarinul Belgorod a fost lansat în aprilie 2019, fiind planificat să fie predat Marinei ruse în 2020, a declarat anterior Serghei Voronko, directorul general adjunct al Sevmash, dar acesta a suferit mai multe amânări.

„Marina, împreună cu întreprinderile din industria de apărare, testează primul submarin nuclear lansat în martie 2019, purtătorul de drone submarine Poseidon. Echipajul navei continuă dezvoltarea noilor arme pe un transportator standard. Testarea se desfășoară conform planului”, a declarat atunci Ministerul Apărării din Federația Rusă.

Submarinul rusesc Belgorod

Prima dronă subacvatică a Rusiei

Sistemul Poseidon este un vehicul subacvatic fără pilot, a cărui sarcină este de a livra o încărcătură nucleară pe coastele inamicului. În Statele Unite, această armă a fost deja supranumită „mașina apocaliptică”. Acest nume a fost dat dronei din motivul că poate distruge orașe mari de coastă, aducând asupra lor un tsunami radioactiv de sute de metri înălțime.

Pericolul unei drone subacvatice constă și în faptul că poate ajunge pe țărmurile inamicului fără a fi observată, deoarece operează neobservată și dispune de mijloace moderne de camuflare.

În plus, se deplasează cu o viteză mult mai mare decât sistemele existente, fiind capabilă să se deplaseze cu o viteză de aproape 110 noduri, adică cu peste 200 km/oră.

Torpila Poseidon