Serbia și Kosovo au stabilit marți o foaie de parcurs pentru aplicarea acordurilor energetice convenite între Guvernul de la Belgrad și Guvernul de la Pristina. Menționăm faptul că dialogul respectiv a avut loc la Bruxelles și a fost mediat de către Uniunea Europeană, care a reușit să îmbunătățească relațiile bilaterale dintre cele două state.

„Este vorba despre un pas mare şi important în dialogul facilitat de UE, care va oferi rezultate concrete pentru toţi cetăţenii. Sperăm să lucrăm în continuare asupra paşilor următori”, a scris Josep Borell, șeful diplomației europene, pe contul său de Twitter.

Foaia de parcurs prevede un calendar clar şi măsuri concrete de aplicare a acordurilor energetice convenite în 2013 şi 2015, aplicate până acum doar parţial. Anumite aspecte sunt încă discutate de cele două state, relatează agenția de presă EFE. Potrivit unei componente a înţelegerii de marţi, Elektrosever, o companie sârbă stabilită în Kosovo care este supusă legislaţiei de acolo, va începe furnizarea energiei electrice către clienţii din patru localităţi cu populaţie majoritar sârbă din nordul Kosovo.

Menționăm faptul că acordul respectiv este extrem de important întrucât relațiile bilaterale dintre Serbia și Kosovo au devenit din ce în ce mai tensionate. Recent, Kosovo a solicitat aderarea sa la Consiliul Europei, însă Serbia a spus că va relua campania de retragere a recunoașterii independenței statului respectiv.

Kosovo solicită aderarea la Consiliul Europei, dar Serbia se opune ferm

Kosovo a solicitat recent să devină stat membru al Consiliului Europei, asta în timp ce premierul Albin Kurti anunțase că Guvernul de la Pristina va solicita statutul de candidat la Uniunea Europeană până la finalul acestui an. De asemenea, președintele Vjosa Osmani a declarat că Forțele de Securitate din Kosovo merită să fie în Alianța Nord Atlantică (NATO).

La auzul acestor declarații, Serbia a anunțat că își va relua campania de retragere a recunoașterii a independenței Kosovo, în timp ce alte patru state europene, ale căror nume nu au fost precizate, și-au retras deja recunoașterea pentru Kosovo. Amintim faptul că aceasta țară este recunoscută deja de 117 state, printre care și Statele Unite ale Americii (SUA), însă există și state care încă nu i-au recunoscut independența, printre care se numără Spania, România, Grecia, Ciprul grec și Slovacia.

Kosovo a avut trei candidaturi în vedere, însă aceasta este cea mai realistă, scrie BNE IntelliNews.

Cererea sa a fost depusă după ce Rusia s-a retras oficial

Menționăm faptul că statul respectiv și-a depus cererea pentru a deveni membru al Consiliului Europei după ce Rusia s-a retras din această instituție, în contextul în care mai multe state europene au solicitat excluderea sa din acest organism european, după ce a invadat brusc Ucraina.

În prezent, Kosovo are nevoie de votul a două treimi din partea membrilor Consiliului European pentru a face parte din cea mai mare organizație pentru drepturile omului din Europa. Potrivit informațiilor oferite de această țară, Kosovo are sprijin suficient pentru a fi acceptat.