Noua lege ce are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii nr.156/2000 privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate, în vederea creării unor condiții mai bune cetățenilor români care pleacă la muncă în străinătate, va intra în vigoare începând de joi, 5 noiembrie.
Lucrătorii români care doresc să lucreze temporar sau sezonier, pleacă de lângă familie, la locul de muncă obținut din statul membru gazdă, către un alt loc de muncă, unde ar trebui să beneficieze de indemnizații sau de același nivel de rambursare a cheltuielilor de transport, cazare și masă, ca lucrătorii detașați și departe de case, din rațiuni profesionale, care se aplică lucrătorilor locali în statul membru respectiv.
Agenții economici din Europa se bazează pe lucrători pentru a satisface cererea de fructe și legume, dar ți pentru alte produse alimentare. Lucrătorii români care își părăsesc patria pentru a culege recolte în alte țări sau pentru a lucra în abatoare, ori în alte locuri de muncă, trebuie sa beneficieze de protecție specială pentru sănătate, mai ales în perioada stării de urgență. Agentul economic are obligația legală de a garanta condiții de muncă pentru a evita riscurile pentru sănătate și pericolul pentru viață. Prin urmare, condițiile de muncă și cerințele pentru cazare trebuie adaptate la cerințele actuale de siguranță, în special în cazul unei stări de urgență.
Ce prevede noua lege
“Pentru lucrătorii sezonieri, la negocierea acordurilor, înțelegerilor, tratatelor sau convențiilor (…), partea română negociază inclusiv condițiile de cazare oferite de angajatori, care trebuie să respecte normele naționale din statul de primire, acordarea unei indemnizații pentru asigurarea hranei zilnice, decontarea cheltuielilor de transport dus-întors către domiciliul din România, pe perioada în care lucrătorii sezonieri și-au desfășurat efectiv activitatea”, prevede noul text de lege.
Așadar, noua lege le va asigura lucrătorilor sezonieri :
– condiții de călătorie în scopul protejării lucrătorilor și a sănătății lor
– cazare și condiții de muncă decente care să permită distanțarea socială
– securitatea muncii, care este obligatorie
– informații disponibile în limbile native ale lucrătorilor și oferte de puncte de contact pentru eventuale reclamații.