Țara noastră încă are șanse să convingă Olanda că îndeplinește toate criteriile pentru a face parte din spațiul Schengen. Iar în acest demers ne ajută și Roberta Metsola, șeful Parlamentului European.
Roberta Metsola militează pentru intrarea României în spațiul Schengen
Aceasta a susţinut intrarea României în spațiul Schengen încă de la preluarea conducerii Parlamentului European și a făcut declarații în favoarea noastră în repetate rânduri. De altfel, Parlamentul European chiar a adoptat o rezoluţie cu privire la primirea României în spaţiul Schengen.
Roberta Metsola a declarat că va susține atât România, cât și Bulgaria în dorința de a intra în spațiul Schengen, ba mai mult, același lucru dorește să facă și pentru Republica Moldova.
„Am insistat şi continuăm să fim foarte vocali să facem următorii paşi pentru intefrarea României şi Bulgariei, o să merg în Moldova mai târziu, pentru a le oferi tărilor şi cetăţenilor acelor tări perspectiva că paşii următori sunt făcuti de instutuţii. De aceea jucăm un rol primordial şi vom continua să facem asta”, a declarat șefa Parlamentului European.
Recent, aceasta s-a întâlnit și cu premierul Nicolae Ciucă, exprimându-și din nou opinia că locul României este în Schengen.
„Nu mai trebuie pierdut timpul. Locul României este în Schengen. Împreună cu premierul României Nicolae Ciucă ne-am angajat ca Parlamentul European să susțină aderarea imediată. I-am mulțumit prim-ministrului și pentru sprijinirea continuă a nevoilor energetice ale Republicii Moldova”, a scris aceasta pe Twitter.
România va adera la spațiul Schengen pe 8 decembrie
Marcel Ciolacu este convins că România va adera la spaţiul Schengen pe 8 decembrie. Acesta recunoaşte însă faptul că o parte din vina pentru această întârziere îi revine și clasei politice.
„Eu nu pot permite să accept ca cineva să voteze împotriva României pentru aderarea la Schengen, nu pot accepta ca alt stat memru UE, poate să se opună. Sunt ferm convins că pe 8 decembrie, România va adera la spaţiul Schengen”, a declarat liderul PSD.
Astăzi, eurodeputaţii au votat în favoarea eliminării controalelor la frontierele interne dintre spaţiul Schengen şi Croaţia. În decembrie anul trecut, Consiliul a confirmat că se îndeplinesc toate condițiile necesare.
Acum, eurodeputaţii îndeamnă Consiliul să continue procesul şi să adopte o decizie finală de eliminare a controalelor la frontieră.