Super veste pentru zeci de mii de români! Vor putea păstra banii. Se dă lege în România

oameni romania

SURSA FOTO: Dreamstime

Veste excelentă pentru zeci de mii de români! Aceşti tineri vor putea păstra anumite sume de bani, care în prezent le-ar datora statului, în cazul în care un proiect legislativ va deveni realitate. Cine sunt beneficiarii?

Urmează să fie scutiţi de la plata contribuţiilor, dacă se aprobă proiectul de lege! Ce români sunt vizaţi de această măsură?

Scutire de la plata CASS! Ce condiţie trebuie să îndeplinească studenţii?

Potrivit unui proiect de lege ajuns în Senat, studenţii din România care sunt şi angajaţi ar putea fi scutiţi de la plata contribuţiei la asigurările de sănătate (CASS) dacă salariul lor este sub salariul minim brut la nivel naţional.

În cazul în care salariul încasat depăşeşte salariul minim brut, atunci tinerii vor plăti CASS doar pentru diferenţa dintre cele două. La acest moment, legea prevede plata contribuţiei, indiferent de valoarea venitului încasat.

În prezent, Codul Fiscal din România îi scuteşte de la plata CASS pe:

  • copiii până la vârsta de 18 ani,
  • tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor,
  • ucenicii sau studenții,
  • studenții-doctoranzi care desfășoară activități didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a 4-6 ore convenționale didactice pe săptămână,
  • persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști.

Însă, dacă toţi cei menţionaţi au venituri din salarii şi asimilate salariilor, din activități independente sau din activități agricole, atunci ei trebuie să plătească contribuţia pentru sănătate.

Proiectul îi include şi pe tinerii proveniţi din sistemul de protecţie a copilului

Noul proiect de lege va elimina această obligativitate în cazul studenţilor cu un venit salarial sub salariul minim brut pe ţară, dar şi în cazul tinerilor până în 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului.

„Considerăm că modificarea legislativă propusă prin prezenta iniţiativă legislativă, respectiv obligarea studenţilor la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile obţinute din salarii, doar pentru diferenţa dintre veniturile brute realizate din salarii şi valoarea salariului minim brut pe ţară, trebuie privită ca un prim pas necesar pentru susţinerea studenţilor care realizează venituri, cu atât mai mult cu cât apreciem că actuala reglementare este inechitabilă, aceştia fiind obligaţi să plătească contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din salarii, deşi chiar statutul lor de student le oferă de drept asigurarea de sănătate”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ ajuns acum în Senatul României.