Viktor Orban a luat la țintă Austria. Ungaria se duce în instanță și acuză un lanțul de supermarketuri austriac Spar de defăimare. Tot războiul se poartă în jurul unei taxe speciale introdusă în 2020 de autoritățile de la Budapesta. Despre ce e vorba, în detaliu?
Guvernul ungar are în vedere acțiuni legale împotriva lanțului de supermarketuri austriac Spar pentru defăimare. Declarația a fost făcută de Gergely Gulyas, șeful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban.
„Vor fi demarate procedurile juridice împotriva Spar, cel mai probabil pentru defăimare”, a spus Gergely Gulyas.
Lanțul de supermarketuri Spar, în război cu Viktor Orban
În luna martie, atât lanțul de supermarketuri Spar, cât și Guvernul austriac, au trimis scrisori către mai mulți comisari europeni. Aceștia și-au exprimat nemulțumirea față de o taxă specială introdusă în 2020 de autoritățile de la Budapesta. Această taxă a fost considerată discriminatorie față de retail-urile străine din Ungaria și, în consecință, contrară legislației europene.
Taxele impuse retailerilor din Ungaria au fost majorate. Acest lucru s-a petrecut în urma anunțului Guvernului de la Budapesta privind introducerea unei taxe speciale în 2020.
Taxele impuse retailerilor din Ungaria au fost majorate
Conform scrisorilor trimise de directorul general al Spar Austria, Hans Reisch, către Comisia Europeană în zilele de 4, 11 și 20 martie, nivelul acestei taxe a fost stabilit la 4,5% din venituri.
„Retailerii străini, inclusiv SPAR Hungary, plătesc cel mai ridicat nivel al taxei speciale. În contrast, competitorii ungari care operează în sistem de franciză beneficiază în mod constant de taxe mai mici (0-1%)”, se arată în scrisorile trimise de Hans Reisch şi consultate de Reuters.
Conform declarațiilor lui Hans Reisch, taxa impusă forțează retailerii străini să opereze cu pierderi, deoarece marjele de profit în sectorul de retail sunt mai mici de 4,5%. În legătură cu plângerea venită din partea Austriei, Executivul comunitar a informat că „serviciile Comisiei au primit o plângere referitoare la taxa impusă retailerilor din Ungaria și o vor analiza în mod corespunzător”.
Conflict între cunoscutul lanț de magazine austriac și Guvernul Ungariei
Acest subiect a intrat în atenția presei și în trecut. S-a scris atunci, pe larg, despre conflictul între cunoscutul lanț de magazine austriac și Guvernul Ungariei. Tensiunile au apărut între Executivul de la Budapesta și lanțul de supermarketuri Spar. Compania cu sediul în Austria acuză Guvernul condus de Viktor Orban că ar urmări să preia controlul investițiilor din Ungaria.
Cabinetul Orban a respins aceste acuzații, însă problema nu este singulară. Alte companii din Occident care au investit în Ungaria reclamă aceleași intenții din partea Guvernului ungar.
Această situație are rădăcini în anul 2010. Atunci, premierul Viktor Orban a impus că firmele din Ungaria trebuie să aibă control majoritar în diverse domenii-cheie, precum telecomunicațiile, retailul, asigurările sau materialele de construcții.
Dorințele lui Orban au început să se materializeze, în special în domeniul telecomunicațiilor, unde o singură companie, 4IG, a preluat filialele locale ale Digi (din România) și Vodafone (din Marea Britanie).
Mai multe detalii chiar aici.