Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor Municipiul București (CPCMB) a verificat modul în care sunt respectate prevederile legale în vigoare, în domeniu, de către operatorul economic SC Supermarket La Cocoṣ SRL, din Capitală.
ANPC a oprit temporat Supermarket-ul La Cocoṣ din Capitală
În urma acțiunii de control și a abaterilor constatate, comisarii CPCMB au aplicat diverse sancțiuni, după cum urmează:
– amenzi contravenționale în valoare de 20.000 lei
– oprirea temporară a prestării serviciului magazinului, până la remedierea deficiențelor
– propunere de închidere a unității pentru o perioadă de până la 6 luni.
Ce abateri au constatat inspectorii ANPC?
Abaterile constate de inspectorii ANPC au fost:
-comercializarea produselor alimentare preambalate cu lipsa informatiilor traduse în limba română
– folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, cu acumulari de lichid, gheaţă, resturi alimentare, zone cu vopsea exfoliata, rugină ṣi acumulări de praf;
– paviment cu bucăți de gresie lipsă/sparte/fisurate ṣi acumulări de impurități, praf în strat grosier, resturi de ambalaje în zona rafturilor ṣi standurilor de prezentare a anumitor produse
-tubulatura sistemului de ventilație al nivelul întregului spațiu de comercializare cu acumulări masive de praf pe întreaga lungime
-comercializarea unor produse alimentare preambalate cu ambalaj deteriorat sau cu acumulări masive de gheață pe şi în ambalaje.
Avertisment ANPC, înainte de Sărbători! La ce trebuie să fiți foarte atenți
Paul Anghel, Director General – Direcţia Generală Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană din cadrul ANPC, a postat un mesaj amplu pe pagina sa de socializare în care le explică românilor la ce trebuie să fie atenţi atunci când merg în magazine şi ce fel de produse trebuie să evite.
Oficialul ANPC a oferit detalii despre carne şi produsele din carne, despre produsele congelate, despre lapte şi produsele lactate, despre produsele de patiserie, ciocolată, dar şi vinuri şi alte băuturi alcoolice.
„Acordați o atenție deosebită la achiziția produselor alimentare, în special în cazul ofertelor promotionale. Consumatorii trebuie să acorde o atenție deosebită la achiziția produselor alimentare, având în vedere că unii operatori economici vor “profita” de această perioadă pentru a-și vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora.
De asemenea trebuie să verifice cu atenție din punct de vedere organoleptic (aspect, miros, culoare) calitatea produselor alimentare și să le refuze pe acelea pentru care au suspiciuni privind calitatea și, mai ales, siguranța.
Recomand atenție la produsele alimentare care prezintă urme de mucegai, data durabilității minimale depășită sau ambalajele deteriorate și pentru care există suspiciunea deteriorării conținutului.”, a spus oficialul ANPC.