Supermasina conceputa sa bata recordul de viteza la sol a fost prezentata, iar daca totul va decurge conform planului, pilotul acesteia va fi primul om ce va conduce cu peste 1.600 km/h.

Noua masina britanica, numita Bloodhound SSC, are lungimea de 14 metri, inaltimea de  trei metri si va cantari 6,4 tone. Viteza maxima pe care o poate atinge este de 1.680 km/h. Este creata de Richard Noble si va fi condusa de Andy Green, pilot al Aviatiei Regale din Marea Britanie.

Cei doi detin si acum recordul de viteza la sol, cu masina ThrustSSC, care a reusit sa atinga viteza de 1225,6 km/h. Tim timpul cursei sale, ThrustSSC a ajuns la viteza de 970 km/h in numai 16 secunde si a devenit prima masina care a depasit bariera sunetului.

Andy Green spera ca acum sa doboare si acest record, cu peste 320 km/h. Daca va reusi, el se va deplasa de 1,4 ori mai repede fata de viteza sunetului.

„Detinem de 25 de ani recordul de viteza la sol si vom continua sa facem acest lucru. Incepe sa apara competitia si trebuie sa ne aparam titlul”, a declarat Richard Noble.

Supermasina va fi propulsata de doua rachete, una Eurojet EJ200 si de una Falcon hibrid.

Pe de alta parte, cei doi detinatori ai recordului au precizat ca proiectul, in valoare de 10 milioane de lire va face turul scolilor din Marea Britanie, pentru a creste interesul elevilor in domeniul ingineriei.

Sursa: Telegraph