Supernanny are concurenţă

După generaţii întregi de puşti care au crescut cu „cheia de gât“, apare timid şi generaţia „after school“, un program ce oferă copiilor siguranţa că „nu sunt singuri pe lume“. Deşi tarifele sunt piperate, numărul părinţilor care apelează la acest sistem este în continuă creştere. Bonele şi bunicii au un concurent serios. Se numeşte „after school“ şi are menirea de a-i scoate din impas pe părinţii foarte ocupaţi. După

După generaţii întregi de puşti care au crescut cu „cheia de gât“, apare timid şi generaţia „after school“, un program ce oferă copiilor siguranţa că „nu sunt singuri pe lume“. Deşi tarifele sunt piperate, numărul părinţilor care apelează la acest sistem este în continuă creştere.

Bonele şi bunicii au un concurent serios. Se numeşte „after school“ şi are menirea de a-i scoate din impas pe părinţii foarte ocupaţi. După ce termină orele de şcoală, copiii sunt preluaţi de personalul acestor „şcoli“ şi, până la venirea părinţilor de la slujbă, pot să-şi facă temele, mănâncă, se joacă, totul sub supravegherea unor oameni specializaţi. „Clubul nostru se vrea a fi un al doilea cămin al copilului, un loc în care acesta să vină şi să înveţe cu plăcere şi, nu în ultimul rând, să se pregătească pentru viaţă“, explică Gabriela Morariu, manager la Kiz Club, un after school din Timişoara.

Acest serviciu se adresează în principal elevilor din ciclul primar, dar pot fi şi excepţii (clasele V – VI). Profesori, învăţători şi psihopedagogi încearcă să-i înveţe pe copii subiectele pe care nu le-au „prins“ la şcoală sau lucrurile pe care părinţii (invariabil, din grabă sau oboseală) neglijează să le spună. În plus, programul oferă o varietate de activităţi atractive şi captivante. „Pentru copii avem o ofertă complexă. În afară de transport, masa de prânz şi asistarea la lecţii, noi mai organizăm cursuri de desen, modelaj în cocă şi lut, pictură pe sticlă, ore de muzică, informatică, engleză, călărie, precum şi plimbări în aer liber, excursii şi tabere internaţionale“, detaliază Ovidiu Filipescu, manager Phillip After-school din Bucureşti.

Astfel de cluburi vizează familiile cu venituri medii şi mari. „Încercăm să stabilim tarifele în funcţie de piaţă şi posibilităţile părinţilor. Sigur că, având în vedere costurile, preţurile nu pot fi accesibile tuturor, astfel că un program de acest gen poate fi considerat un lux“, spune Gabriela Morariu.
În medie, tarifele variază între 150 şi 1.100 de lei pe lună, în funcţie de oferta aleasă. Astfel, dacă şcolarul beneficiază de transport şi masa de prânz, tariful lunar creşte. În timpul programului, copiii beneficiază de un prânz pregătit fie în bucătăria proprie, fie adus de o firmă de catering. Aceste lucruri sunt bine de ştiut pentru că, în unele zone, un asemenea serviciu a ajuns să fie chiar o necesitate. „Părinţii sunt tineri, foarte ocupaţi, cu un serviciu solicitant. Unii dintre ei sunt stabiliţi în Iaşi de câţiva ani, dar au familiile în alte părţi, astfel încât copiii nu pot beneficia de sprijinul bunicilor. De asemenea, copiii cu unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, ocupă o parte din locurile disponibile“, spune Dana Rotaru, administrator Romagic Family Care Center din Iaşi. Un alt mare avantaj al sistemului îl reprezintă programul care nu ţine cont de vacanţe, sărbători sau chiar de… grevele din învăţământ.

Sistemul after school este încă la început în România, dar numărul de cereri pare a depăşi cu mult oferta din acest moment. În Bucureşti, există peste 30 de astfel de centre, iar în marile oraşe din provincie există cel puţin câte două. „De la un an şcolar la altul, creşterea numărului de copii a fost de 100%. Aşa a apărut nevoia de dezvoltare a afacerii, iar în prezent, funcţionăm deja cu două sedii“, precizează Dana Blându, manager Şcolar AS. Astfel, o preocupare pentru părinţi devine o afacere în continuă „creştere“ pentru cei cu spirit întreprinzător.  

A doua casă
«Clubul nostru se vrea a fi un al doilea cămin al copilului, un loc în care acesta să vină şi să înveţe cu plăcere şi, nu în ultimul rând, să se pregătească pentru viaţă.»
Gabriela Morariu, manager Kiz Club Timişoara

Părinţii plătesc, copiii se zbenguiesc

Părinţii pot opta pentru diferite pachete, atât în funcţie de timpul pe care copiii îl petrec la after school, de serviciile şi cursurile pentru care optează. Majoritatea pachetelor cuprind transport, masă şi asistarea la efectuarea temelor.

ŞCOLARAS (Bucureşti):
-program normal: 690 lei/lună
-program prelungit: 820 lei/lună

PHIlLIP AFTER-SCHOOL (Bucureşti) – pachet complet – 750 lei/lună

KIZ CLUB AFTER-SCHOOL (Timişoara):
-400 lei/lună (fără transport)
-650 lei/lună (toate serviciile incluse)

ROMAGIC FAMILY CARE CENTER (Iaşi)
– pachete începând de la 145 lei/lună (fără masă şi transport)

SMART KIDS CLUB (Bucureşti)
– 1.050 lei/lună (inclusiv transport acasă)