Daca pana acum privatizarea dura chiar si doua luni, noua metoda scurteaza intregul proces, astfel ca adjudecarea efectiva a societatii se poate realiza in numai doua saptamani, singura intarziere putand fi cauzata de eliberarea certificatului fiscal, care depinde de Ministerul Finantelor. Dupa ce a fost obtinut acest certificat care evidentiaza situatia financiara a societatii, se intocmeste caietul de sarcini care cuprinde si evaluarea redeventei minime de la care se porneste licitatia.” O data intocmit caietul de sarcini si anuntata licitatia, urmeaza depunerea ofertelor si verificarea dosarelor, care dureaza intre sapte si douasprezece zile”, precizeaza Corneliu Popa, director general al Agentiei Domeniilor Statului (ADS).

Redeventa nu poate scadea, actiunile pot ajunge la un euro

In situatia in care este licitata o societate ce administreaza si teren, vor fi parcurse doua etape, in prima urmand se liciteaza redeventa. „In acest caz se aplica principiile licitatiei competitive cu strigare, cantitatea neputand scadea sub cea prevazuta in caietul de sarcini. Aceasta se situeaza de obicei intre 300 si 650 kg/ha”, spune directorul ADS. Incepand cu acest an ADS nu mai accepta plata redeventei in produse, intrucat anul trecut a platit pentru depozitarea a 150.000 tone de cereale 32 miliarde de lei, ceea ce s-a dovedit ineficient. Asa ca de anul acesta redeventa se va calcula numai in functie de Bursa de la Londra. Urmatoarea etapa este adjudecarea actiunilor pe baza sistemului de licitatie olandez, care permite fie cresterea, fie scaderea pretului.” Se pleaca de la o valoare prevazuta in caietul de sarcini si care poate scadea pana la 20 la suta. Daca nu ofera nimeni acest pret, licitatia se reia dupa cinci zile, putandu-se vinde la preturi simbolice, de un euro”, spune Corneliu Popa.
Pentru a participa la licitatie cei interesati trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, sa prezinte scrisori de garantie pentru valoarea redeventei minime stabilite de ADS si pentru 20 la suta din valoarea actiunilor scoase la vanzare. Totodata, persoana care cumpara nu trebuie sa fie actionar majoritar la o societate care are datorii la stat sau la ADS.
Pana acum, ADS a incasat 276 miliarde de lei in contul redeventei pentru acest an, adica peste 90 la suta din total.” In momentul in care vor fi concesionate toate terenurile, statul va incasa anual intre 25 si 30 milioane de dolari, ceea ce inseamna foarte mult daca ne gandim ca de ani de zile bugetul nu a incasat nimic de la IAS-uri, ba mai mult, a trebuit sa acopere datorii uriase”, considera directorul ADS.
Aceste ultime 208 societati sunt considerate „cenusaresele agriculturii”, fiind inglodate in datorii care, in unele cazuri, depasesc de patru ori capitalul social. Totusi, o data cu posibilitatea stergerii datoriilor catre stat si reesalonarea celor catre alti creditori pe o perioada de cinci ani, acestea sunt atractive datorita terenurilor pe care le administreaza. In aceste conditii, la care se adauga si noua metoda de licitatie care asigura transparenta, ADS spera ca pana la sfarsitul anului sa finalizeze privatizarea in agricultura.

Investitorii straini vor sa concesioneze suprafete mari

Oficialii Ministerului Agriculturii mizeaza pe un succes al acestei actiuni, avand semnale concrete cu privire la interesul maxim pe care il suscita aceste societati. „Suntem contactati de multi investitori straini interesati in special de concesionarea unor suprafete mari, uneori de chiar de peste 10.000 ha. Dar, din pacate pentru acestia, in patrimoniul nostru mai exista numai cateva astfel de societati. Am primit scrisori de intentie de la oameni de afaceri germani, interesati chiar si de fostele orezarii care in ultimii ani au ajuns in paragina”, mai spune Corneliu Popa.
Interesul investitorilor straini pentru agricultura romaneasca este determinat chiar de dimensiunea mare a acestor exploatatii. „Cu cat exploatatiile sunt mai mari, cu atat sunt mai profitabile. Ca si in Romania, si Italia s-a lovit de problema faramitarii exploatatiilor, ceea ce le face nerentabile. Numai ca in Italia acest inconvenient a fost surmontat de subventiile Uniunii Europene. De aceea sunt foarte multi potentiali investitori italieni in agricultura romaneasca”, spune Gabriele Bellini, administratorul unei societati italiene care cultiva de sase ani 8.000 ha in zona de sud a tarii.
Atractivitatea acestor terenuri este datorata si calitatii. „Din cele 8.000 ha pe care le lucram, 2.500 ha sunt arendate de la micii proprietari, iar 1.500 ha de la fostele IAS-uri. Cum micii proprietari nu au respectat tehnologiile de lucru, dureaza si cinci ani pana cand pamantul atinge potentialul optim, timp in care respecti toate tehnologiile, dar productiile sunt reduse”, spune Gabriele Bellini.    

Investitorii strini demonstreaza ca agricultura este rentabila

Societatea Centrosoja administrata de cetateanul italian Gabriele Bellini s-a implicat in agricultura romaneasca de sase ani. Acum lucreaza 8.000 ha in zona de vest. „In Romania agricultura este o afacere rentabila, dar numai daca respecti cateva conditii”, spune Bellini. In primul rand suprafetele sa fie cat mai compacte, si extinse, iar in al doilea rand, terenul sa fie lucrat conform normelor tehnologice. De aici rezulta si atuurile pamantului fostelor IAS-uri: exploatatii de dimensiuni viabile, sol nedegradat de executia unor lucrari rudimentare.
Concesionarea mai are avantajul ca permite introducerea unor programe de investitii pe termen lung, cum ar fi irigatiile sau ameliorarea solurilor. Are in program extinderea suprafetei de teren la 15.000 ha, concomitent cu comasarea; desfacerea nu este o problema, in anii cu productii normale preturile fiind competitive la export.