Deși India nu este considerată o amenințare iminentă, precum Coreea de Nord, relațiile sale extrem de încordate cu Pakistanul, o altă putere nucleară, ar trebui să rămână pe radarul Occidentului.

În ciuda formidabilului arsenal nuclear, țara pretinde că nu va folosi prima armele de distrugere în masă, ci doar pentru descurajare, scrie site-ul de analize militare 19fortyfive.

Unii analiști susțin că, dacă azi ar avea loc un război nuclear, acesta ar putea izbucni, în mod sigur, între India și Pakistan.

Operațiunea ”Smiling Buddha”

India și-a început programul nuclear în 1967, dar a efectuat primul test cu arme nucleare abia în 1974. Ulterior, armata Indiei a reușit să dezvolte aproximativ 160 de focoase nucleare.

Informațiile sugerează că India are suficient plutoniu de calitate destinat armelor pentru a crea alte 40 de focoase. Țara nu este semnatară nici la interzicerea completă a testelor nucleare, nici semnatară a Tratatului de Neproliferare Nucleară.

Primul test de succes al armelor nucleare din India a fost numit ”Operațiunea Smiling Buddha”, la 18 mai 1974. Testul a avut loc la Pokhran Test Range sub supravegherea mai multor generali indieni. Era pentru dată când o națiune, care nu era membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, efectua un test nuclear. Arma era similară cu celebra ”Fat Man”, pe care americanii au detonat-o peste Nagasaki la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Randamentul nuclear al primului test efectuat de India rămâne însă neclar. Dar a fost primit cu îngrijorare la nivel internațional.

Deși India a susținut că a fost efectuat în scopuri pașnice, comunitatea internațională nu s-a lăsat convinsă. Nuclear Supplier Group (NSG) a fost creat tocmai ca reacție directă la testul ”Smiling Buddha”, ca metodă de verificare a proliferării nucleare.

Două puteri nucleare aflate mereu pe picior de război

India a refuzat să semneze TNP, dar, în 1999, a lansat un document care detalia politica sa nucleară, potrivit căreia armele nucleare indiene sunt doar pentru descurajare și vor fi folosite pentru „ripostă”.

Documentul susține, de asemenea, că India „nu va fi prima care va iniția o primă lovitură nucleară, dar va răspunde cu represalii punitive în cazul în care descurajarea eșuează”.

India se bazează pe o triadă nucleară

Pentru a susține o politică de descurajare nucleară, India se bazează pe o triadă nucleară. Forțele aeriene indiene dețin avioanele Dassault Mirage 2000 și SEPECAT Jaguar, capabile să livreze muniții nucleare. Informațiile sugerează că trei baze aeriene cu patru escadroane sunt pregătite pentru astfel de operațiuni.

India a dezvoltat recent capacitatea de a desfășura arme nucleare cu rachete balistice terestre.

Observatorii cred că, în prezent, India are 68 de focoase nucleare care pot fi lansate cu rachete terestre. India are mai multe variante ale rachetelor Agni-V, capabile să lovească ținte de la 5.000 până la 8.000 de kilometri. Cu toate acestea, se crede că rachetele o autonomie de 8.000-12.000 de kilometri.

India nu a avut o triadă nucleară completă până în 2015, când a dezvoltat două sisteme de livrare a armelor nucleare de pe mare. Primul a fost un submarin cu propulsie nucleară din clasa Arihant. Pe lângă rachetele nucleare lansate de pe submarin, Marina Indiană a dezvoltat și un sistem de lansare de pe nave, capabil să tragă rachete balistice Dhanush care au o autonomie de 300 de kilometri.

La cuțite și cu altă putere nucleară: China

Relația încordată a Indiei cu Pakistanul nu este singurul scenariu fezabil în care poate avea loc o confruntare nucleară. India are relații la fel de tensionate cu o altă putere nucleară: China.

India este preocupată de dezvoltarea militară agresivă a Chinei și de extinderea sa globală. Cele două națiuni au avut dispute la frontieră, iar în 2020 India a pierdut 20 de soldați în ceea ce a constituit prima confruntare militară cu victime din ultimii 45 de ani între cele două puteri nucleare asiatice.

India și China au mai multe litigii teritoriale, de lungă durată, în sectoarele Ladakh și Arunachal Pradesh.