Evoluţia primei săptămâni de tranzacţionare a anului este, cel puţin pentru piaţa de capital din SUA, un indicator pentru cum va fi încheiat anul. La BVB se respectă această regulă? Statistica ne arată că evoluţia bursei americane de la începutul anului coincide cu evoluţia de pe parcursul întregului an. „Cum se termină primele cinci zile pe Wall Street, aşa se termină şi anul”, obişnuiesc să spună brokerii, bazându-se pe datele din ultimii 36 de ani, în ca
Evoluţia primei săptămâni de tranzacţionare a anului este, cel puţin pentru piaţa de capital din SUA, un indicator pentru cum va fi încheiat anul. La BVB se respectă această regulă?
Statistica ne arată că evoluţia bursei americane de la începutul anului coincide cu evoluţia de pe parcursul întregului an. „Cum se termină primele cinci zile pe Wall Street, aşa se termină şi anul”, obişnuiesc să spună brokerii, bazându-se pe datele din ultimii 36 de ani, în care „regula” s-a confirmat de 31 de ori (circa 87%).
În prima săptămână a acestui an, principalul indice american, Dow Jones Industrial Average (DJIA), s-a depreciat cu 1,9% faţă de ultima cotaţie a anului trecut. Ceea ce, pentru adepţii datelor statistice, înseamnă că anul 2009 va fi încheiat negativ. Mai mult, aproape toate pieţele de capital din Europa de Vest au închis prima săptămână de tranzacţionare în scădere.
Nici Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu a făcut excepţie, dacă ne raportăm la datele de închidere ale indicelui BET, indice care urmăreşte evoluţia celor mai mari şi mai lichide companii listate. Faţă de închiderea din 2008, de 2.901 puncte, BET a coborât 5,2% la finele primei săptămâni de tranzacţionare, până la valoarea de 2.749 puncte. Diferenţa faţă de trendul pieţelor internaţionale apare însă din principala cauză a scăderii BET, cea a reintrării în ringul bursier a Băncii Transilvania (TLV), care are, în prezent, o pondere de 9,2% în coşul indicelui.
Titlurile TLV au pierdut 58% din valoare în ziua reintrării în piaţă, trăgând în jos indicele cu nu mai puţin de 12,3%. În cazul în care Banca Transilvania (a cărei variaţie a fost exceptată de la regula de plus/minus 15%) nu ar fi fost luată în considerare, BET ar fi închis săptămâna pe plus. De altfel, indicele societăţilor de investiţii financiare, BET-FI, a consemnat, în aceeaşi perioadă, un câştig de 9,4%. Eliminarea Băncii Transilvania din coşul BET putea fi motivată şi de absenţa de trei luni şi jumătate de la tranzacţionare pe parcursul anului trecut.
Ultimii ani de la BVB confirmă regula
Dacă ne uităm în urmă, la evoluţia BET de la începutul ultimilor ani, observăm că regula americană a fost respectată şi la noi. Prima săptămână din 2005 s-a încheiat cu o creştere de 17%, iar anul cu un plus de 50,9%. Anul 2006 a pornit cu un plus de 6,8% şi s-a încheiat cu un avans de 22,2%, iar 2007 a început cu 7,1% pentru a sfârşi cu o majorare de 22,1%. În 2008, trendul a fost inversat, pornind cu o scădere de 10,8% după prima săptămână completă de tranzacţionare, iar anul a fost închis cu o depreciere de 70,5%.
Evident, istoria este prea scurtă pentru a putea stabili o corelare evidentă, iar sistemul de tranzacţionare nu se poate baza doar pe astfel de corelaţii. „Dacă evoluţia bursei ar fi atât de simplă, atunci am fi cu toţii milionari. Din păcate, piaţa de capital nu este atât de predictibilă”, spune Răzvan Paşol, preşedinte Intercapital Invest. Ceea ce nu înseamnă că semnalele nu pot fi luate în considerare în stabilirea unui sistem de tranzacţionare pe termen lung.
Problema apare anul acesta. Toţi investitorii şi brokerii care au privit ecranele computerelor în 2009 au văzut că evoluţia BVB a fost inversă celei internaţionale, în principal ca o recuperare a perioadei internaţionale de creştere, perioadă în care BVB a fost închisă. Cotaţiile au încheiat mai multe şedinţe pe plus, iar creşterile au depăşit aşteptările investitorilor. Practic, însă, uitându-ne în tabel, observăm că doi dintre principalii indici (BET şi BET-C) sunt, după aproape două săptămâni, la valori inferioare anului trecut. Dacă respectiva corelare ar exista, atunci şi 2009 ar trebui să se încheie negativ.
Profit posibil din variaţiile cotaţiilor
„Indiferent dacă luăm sau nu în considerare astfel de corelaţii, important este altceva: să nu uităm fluctuaţiile din timpul anului, deoarece acestea vor face deliciul publicului şi vor duce şi la câştig”, arată analiştii de la Educofin Maket Consultants. Iar fluctuaţiile vor fi generate, în principal, de ştirile şi evenimentele ce apar din economie. Pe parcursul anului trecut, veştile care au influenţat cel mai puternic bursa autohtonă au fost cele internaţionale, rezultate din problemele din economia SUA sau din zona euro.
Falimentul Lehman Brothers, achiziţionarea Washington Mutual şi a Bear Stearns de către JPMorgan, naţionalizarea AIG, a Fannie Mae şi Freddie Mac sunt doar câteva dintre ştirile negative americane. În Europa au fost naţionalizate, printre altele, Northern Rock, Royal Bank of Scotland, Llozds TSB Group şi grupul belgiano-francez Fortis. Iar pierderile instituţiilor financiare au fost de ordinul miliardelor de euro. Paradoxal, economia României a avut o evoluţie bună, cu înrăutăţiri majore doar în ultimele luni ale anului. Evoluţie ce nu pare a se repeta în 2009, în condiţiile în care deficitul bugetar a ajuns la cote uriaşe, iar leul a atins minime istorice.
Dacă totuşi scăderea de anul trecut va fi îndeajuns de mare pentru a compensa dificultăţile de anul acesta (în ideea că bursa anticipează mişcările economiei), atunci trendul ar putea rămâne de consolidare, cu posibilitatea unor creşteri în a doua parte a anului.
Răzvan Paşol, preşedinte Intercapital Invest
87% este rata de corelare a evoluţiei bursiere din prima săptămână de tranzacţionare cu evoluţia întregului an pe piaţa americană.