Pe 1 ianuarie creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile cel Mare, care este unul dintre cei mai de seamă părinți ai Bisericii Ortodoxe și unul dintre cei mai mari teologi creștini. Acesta este considerat drept păzitor de spiritele rele. În privința zilei de 1 ianuarie, există mai multe superstiții, de care mulți creștini duc contul.
În ziua de Sfântul Vasile cel Mare, pe 1 ianuarie, tradiția veche spune este bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om nevoiaș, astfel, o să ai noroc tot anul. Tradiția mai spune că nu vei noroc dacă prima persoană care intră în casă de 1 ianuarie este bărbat.
În prima zi din an e bine să verși vin pe masă
Există mai multe superstiţii legate de prima zi din noul an, în care se sărbătoreşte Sfântul Vasile cel Mare. Sfântul Vasile este considerat apărătorul creştinilor, „păzitor de duhurile rele”, astfel că prima zi a anului a ajuns să fie considerată un moment oportun pentru desfăşurarea practicilor magice.
În ziua de Sfântului Vasile cel Mare e bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. De asemenea, dacă în ziua de Sfântul Vasile, după ce te speli pe faţă, te ştergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint, atunci se spune că vei fi curat şi sănătos în tot anul.
Dacă dormi de Sfântul Vasile, rişti să fii leneş tot anul
Un alt obicei este ca, pe nemâncate, fiecare om trebuie ia în mână unealta cu care lucrează în timpul anului şi s-o mânuiască de trei ori, pentru un mai mare spor la lucru în anul care vine. În prima zi din an se spune că e bine să se bei mult vin, pentru că atât cât vom bea, tot aşa vom avea şi sânge în obraji.
Mai există și alte superstiţii legate de vreme. Conform tradiţiei populare, cum e ziua de Anul Nou, aşa va fi întreg anul împrejur: dacă ninge – atunci va fi un an îmbelşugat, iar dacă e senin – oamenii vor fi sănătoşi tot restul anului.
Fetele nemăritate obişnuiesc să construiască punţi din două crenguţe de măr dulce
Tradiţia mai spune că de Anul Nou se înnoiesc toate, motiv pentru care e bine ca oamenii să-şi pun un gând bun, ca să le meargă bine tot anul.
În același timp, la ţară, fetele nemăritate obişnuiesc să construiască punţi din două crenguţe de măr dulce, de care leagă busuioc, o pară de argint cu fir de aţă roşu, un inel, o batistă şi un şir de mărgele. Astfel, fetele pot vedea cine va fi alesul. Dacă puntea este plină de brumă, atunci fata se va căsători cu un bărbat bogat, iar dacă puntea nu are brumă, atunci se va căsători cu unul sărac.