În Săptămâna Luminată tradiția spune că ușile raiului sunt deschise și că cei care mor vor ajunge în Rai fără judecata de apoi.

În acestă săptămână creștinii trebuie să salute cu ”Hristos a Înviat” și să răspundă la salut cu „Adevărat a înviat”.

„Miercurea și vinerea, în perioada cuprinsă între Învierea Domnului și Duminica Tuturor Sfinților (prima dupa Rusalii), este “dezlegare la pește”. De asemenea, de la Învierea Domnului și până la Rusalii, nu se fac metanii, ci doar închinăciuni, conform Tipicului Sfântului Sava.

În Săptămâna Mare este interzis să faci parastase pentru sufletele răposaților, slujbele fiind reluate după Duminica Tomii.

Conform tradițiilor creștinești, marți, în a treia zi de Paște, au loc uscarea și sfărâmarea Sfântului Agneț. Acesta se folosește la Taina Împărtașaniei pentru bolnavi.

A treia zi de Paște este Marțea Albă și este zi nelucratoare. În această zi femeile împărțesc Pască și vin roșu.

Este interzis ca până mâine gospodinele să spele, să calce sau să facă curat.

În Sfânta Mercurie femeile nu au voie sa munceasca, însă bărbații pot face asta.

Joi, numită și Joia Verde, se cinstesc holdele, grădinile și grânele. Nu aveți voie să faceți treburi casnice, în caz contar veți atrage ghinionul în casă. Această zi mai este denumită și “Joia Rea”. În această zi se face un ritual al mortilor: „44 de galeti cu apa sunt carate de o persoana, 2 lumanari se aprind la toate cele 4 capete iar apa astfel “sfintita” se varsa apoi in fantana din curte”.

În vinerea din Săptămâna Luminată se sfințesc fântânile. În această zi credincioșii serbează Izvorul Tămăduirii.