Vineri, 13 octombrie 2023. Ce NU ai voie să faci azi?

Vineri, 13 octombrie 2023. Legătura dintre ghinion, ziua de vineri și numărul 13 a devenit cunoscută în secolul al XIX-lea (19), după ce a fost publicat romanul „Friday the Thirteenth”, scris de autorul american Thomas W. Lawson.

În acest roman, un agent de bursă corupt profită de superstițiile legate de această zi pentru a manipula piața de valori și a provoca prăbușirea ei.

Există mai multe superstiții legate de această zi. Se spune că azi NU ai voie să treci sub o scară, să spargi oglinzi, să deschizi umbrela în casă, să întâlnești o pisică neagră, să te tunzi sau să te muți într-o casă nouă.

De unde pleacă în istorie superstiţiile legate de vineri 13?

În istorie, ziua de vineri 13 şi-ar avea rădăcinile într-un eveniment ce a avut loc în Franţa, în anul 1307. Mai exact, pe 14 septembrie 1307, regele francez Philip al IV-lea a ordonat arestarea tuturor Cavalerilor Templieri și confiscarea proprietății lor

Totul a avut loc efectiv în ziua de vineri, 13 octombrie 1307. Evenimentul relatat în manuscris de asemenea prezintă şi aspecte importante a implicării superstițiilor în cotidian şi implicarea divinității în procesele de conştiință.

„Dacă te duci apoi la vânătoare în ziua aceasta și tu ești lovit accidental de o săgeată, nu este ghinion, este dreptate divină”, notează Historia.ro.

Friday the Thirteenth - Thomas W. Lawson
SURSA FOTO: AbeBooks

Ce NU ai voie să faci sâmbătă, 14 octombrie 2023?

Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași, 14 octombrie 2023. Tradiții populare și obiceiuri creștine. Dacă nu vrei să ai parte de necazuri, ar trebui să respecți anumite reguli și sâmbătă, 14 octombrie 2023.

În această zi de mare sărbătoare, ar trebui să fi smerit (modest), răbdător și să te rogi pentru mântuirea ta sau a tuturor oamenilor. Nu fi zgârcit sau egoist. Dacă cineva îți cere ajutorul, nu ezita să întinzi o mână de sprijin. Dacă vei întoarce spatele oamenilor care te cheamă, vei avea parte de necazuri, potrivit tradiției populare.

În tradiţia populară, este interzis lucrul în câmp, spălarea hainelor, cusutul, torsul și țesutul de Sfânta Parascheva. Ea este considerată ocrotitoarea apelor. În anumite zone din România, se obișnuiește să se așeze icoana ei lângă fântâni și izvoare pentru protecție.

De altfel, este de preferat să nu bem alcool, doar must. Conţinutul de alcool din sucul de struguri variază în funcţie de câte zile au trecut de la momentul în care a fost făcut. Cel mai bun este cel proaspăt stors. Atunci, nu conţine deloc alcool sau cel mult 1%. După trei/patru zile, mustul fermentează, prinde un gust acrişor, iar gradul de alcoolemie crește spre 4%.

Sfânta Parascheva este una dintre cele mai iubite sfinte de către comunitatea creștin ortodoxă. A moștenit o mare avere de la părinții ei, însă a dăruit-o săracilor și, „părăsind frumusețea acestei lumi”, s-a re­­tras „în adâncul pustiei”, unde a devenit „mireasa” Lui Hristos. Datorită bunătății inimii ei, Dumnezeu i-a binecuvântat rămășițele, transformându-le în moaște făcătoare de minune. Moaștele sale sunt depuse la Catedrala Metropolitană din Iași.