Prin proiectul de act normativ, MFP propune realocarea pentru programul 'Prima casă' a sumei de 400,5 milioane lei din plafonul destinat Programului de sprijin pentru beneficiarii proiectelor în domenii prioritare pentru economia românească, finanţate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene alocate României, în condiţiile în care, din acest plafon pentru anul 2014, în sumă de 100 milioane euro (respectiv 445 milioane lei), nu a fost acordată nicio garanţie, ca urmare a faptului că nu au fost depuse cereri în acest sens, precizează un comunicat al MF.

'Prin acest proiect de act normativ venim în sprijinul persoanelor care au depus dosare la bănci pentru a obţine credite cu garanţii guvernamentale prin Programul Prima casă – şi ştim că sunt la băncile partenere programului foarte multe dosare în lucru – şi, prin urmare, dăm curs solicitărilor primite din partea finanţatorilor', a declarat ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

De la începutul anului 2014, numărul de garanţii acordate este de peste 16.556, iar finanţările accesate sunt de aproximativ 299 milioane euro, respectiv 1,3 miliarde lei. Bilanţul la zi al Programului 'Prima casă' arată că ritmul de depunere al solicitărilor de garantare a ajuns la circa 140 solicitări pe zi.

La data de 1 iulie 2014, plafonul total aferent anului 2014 (exclusiv plafonul destinat achiziţionării locuinţelor construite prin ANL) a fost integral alocat, Ministerul Finanţelor Publice primind multe cereri de suplimentare de la finanţatorii înscrişi în program, deoarece aceştia nu mai dispuneau de sume pentru onorarea dosarelor deja existente.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 818/ 2014 s-a majorat plafonul total de garantare a programului 'Prima casă', prin realocarea plafonului nealocat şi/ sau alocat şi neutilizat de circa 500 milioane lei destinat achiziţiei de locuinţe construite de ANL.

Programul 'Prima casă' a fost implementat începând cu cea de-a doua jumătate a anului 2009 şi are ca obiect facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziţia sau construirea unei locuinţe, prin contractarea de credite garantate de stat. De la lansarea Programului până în prezent au fost acordate peste 124.809 garanţii, pentru finanţări în valoare de peste 10,6 miliarde lei.

Valoare medie a finanţării accesate în cadrul programului este de 38.216 euro, iar 31% din valoarea garanţiilor acordate a fost destinată achiziţiei de imobile construite între anii 2008-2014.

Programul 'Prima Casă' s-a derulat atât în valută cât şi în lei, până la jumătatea anului 2013, când prin Hotărâre de guvern s-a instituit numai creditarea în lei. Băncile participante la program sunt BRD, CEC, BCR, Transilvania, Leumi, Credit Agricole, Raiffeisen, Bancpost, Alpha Bank, Intesa Sanpaolo, Millennium, UniCredit, Piraeus, ING şi MARFIN.

AGEPRES