Sorin Rosca Stanescu, director ziarul „Ziua”: „Este foarte bine ca apare un asemenea top si in Romania. Important este ca revista Capital a avut curajul sa sparga gheata. Era inevitabil ca la o premiera de tipul acesta sa apara si greseli. Cele trei surse pe care le invoca revista Capital ar trebui sa fie Fiscul, Registrul Comertului si Bursa de Valori (Fiscul nu poate oferi informatii, conform legii, Registrul Comertului a stat la baza documentarii noastre, ca si Bursam in situatiile in care societatile oamenilor din top sunt listate – n.r.). Elementele care au condus la prejudicierea topului sunt: sursele, apoi, revista Capital recunoaste ca nu a luat in calcul datoriile firmelor oamenilor din top. Este ca si cum eu as avea o casa de 10.000 de dolari si datorii de 15.000 de dolari. Aceasta nu inseamna ca am o avere de 25.000 de dolari, asa cum a facut revista Capital in unele cazuri. Apoi, daca e vorba despre oameni bogati, trebuie sa se vorbeasca despre o singura persoana, nu de grupuri de persoane, de familii sau de frati. Asa cum trebuie sa se vorbeasca despre oameni care au companii ce le apartin in totalitate, si nu despre oameni care au actiuni in diverse societati comerciale. Mai sunt si alte observatii, dar, dincolo de aceste observatii, ideea unui asemenea produs mi se pare foarte buna si probabil ca cea mai potrivita pentru a-l edita este revista Capital”.

Lucian Mandruta, director Ziarul Financiar: „Ma enerveaza ca este o idee asa de buna si ca nu am avut-o eu inaintea voastra. Cred ca era nevoie de asa ceva, pentru a forta schimbarea mentalitatilor. In Romania, succesul este inca aratat cu degetul si cu o privire reprobatoare. Sunt oameni din lista despre care stim cu totii cum au facut avere. Sunt si altii care au facut banii cinstit, si ei trebuie dati de exemplu copiilor. Ideea de a produce, de a pune pe picioare intreprinderi este foarte importanta pentru Romania, si ea trebuie promovata”.

Marius Tuca, producatorul emisiunii „Marius Tuca Show”: „Mie mi s-a parut un subiect foarte interesant. Interesul manifestat de public pentru acest produs arata ca el trebuia facut. Probabil ca va fi imbunatatit de la an la an, poate si cu ajutorul Fiscului. Este foarte bine ca s-a facut acest top. Daca nu era un produs important, eu nu i-as fi dedicat o emisiune, asa cum am facut. Este o chestiune de normalitate.
Radu Moraru, director programe B1Tv: „Demersul vostru a fost foarte bun. Am aflat multe despre oamenii de afaceri prezenti in top. Fiecare dintre cititori a putut sa afle din revista „Top 100” cine ce face. Eu cred ca toate reactiile care au fost nu v-au facut decat servicii. Ar trebui sa fiti
cei mai fericiti dupa cata reclama vi s-a facut. Chiar si cele mai inversunate critici cred ca sunt normale. si in alte tari se intampla la fel cu topurile de acest gen. In ceea ce ii priveste pe oamenii de afaceri, ii inteleg. E rau si sa fii in top, e rau si sa nu fii. Cine nu e in top, nu exista, cine e, este si supravegheat”.

Dan Dumitru Buleandra, director departament de stiri, Prima TV: „Din punctul meu de vedere, ceea ce ati facut este un produs jurnalistic de exceptie. A venit in intampinarea curiozitatii oamenilor. Peste tot vedem superconstructii, de exemplu, si orice om se intreaba ale cui sunt. De la voi am aflat raspunsuri la multe intrebari. Nu comentez relativitatea cifrelor, pentru ca stiu ca este aproape imposibil sa aveti date precise, date certe, in Romania de azi”.
Rodica Culcer, director departament stiri, Radio EuropaFM: „In privinta topului romanilor bogati, cred ca sunt doua aspecte care trebuie comentate separat. In primul rand, este vorba de efortul jurnalistic extrem de interesant, care ne-a oferit, in final, o radiografie a unui anumit segment al societatii romanesti: oamenii cu bani in diversitatea lor. Din acest punct de vedere, Capital merita laude pentru initiativa si realizare. In al doilea rand, se cuvine comentata „galeria” romanilor bogati, in sine. In ea vom gasi o serie de personaje dubioase, care au devalizat banci si s-au imbogatit practic pe spinarea micilor depunatori sau a contribuabilului, cand a fost vorba de banci de stat sau de reesalonari de datorii. Multi percep prezenta lor in „Top” ca pe o sfidare, dar eu cred ca problema nu e a topului, ci a societatii romanesti si a celor care o conduc”.

Mircea Cosea, profesor universitar: „Eu cred ca este foarte bine ca a aparut acest top. E o practica utilizata in foarte multe tari si trebuia sa fie si la noi. As fi dorit sa apara pe larg, in detaliu, si o metodologie de calcul a averilor, ca si sursele de informatii. Eu cred ca acest top nu trebuie sa aiba ca efecte reactii politice sau sa fie speculat electoral. Documentul este o reflectare a faptului ca exista oameni de succes si in Romania si sunt cu totul impotriva practicii unor reprezentanti ai media care ii fac pe acesti oameni de afaceri bisnitari etc. Statutul de om bogat trebuie inteles altfel si mai ales trebuie inteles ca dupa 12 ani pot fi si oameni de afaceri corecti in Romania. Cred ca topul ar trebui sa fie insotit si de o lista a principalelor companii, pentru a se face o comparatie intre firme si clasamentul oamenilor in a caror proprietate se afla aceste firme”.

Aurelian Dochia, analist economic: „Eu am apreciat foarte, foarte mult acest produs si, in primul rand, initiativa si indrazneala de a face un asemenea top in Romania de astazi. Este clar ca, fiind prima data cand se face asa ceva, au fost multe dificultati. Chiar poate sa se spuna ca sunt deficiente in acest top. Eu as trece peste ele, intrucat fiind o premiera, se pot accepta si greselile. Cred ca topul este important din mai multe puncte de vedere: in primul rand, pentru construirea unei mentalitati diferite a oamenilor care trebuie sa inceapa sa asimileze ideea de bogatie cu persoanele care au succes in afaceri, care pot sa creeze exemple, competitie. Lumea capitalista functioneaza prin aceasta competitie intre persoane. Evident ca exista dispute privind legitimitatea averilor unora dintre cei prezenti pe lista, dar acest lucru s-a intamplat in toata lumea, peste tot exista oameni controversati. Chiar si aceasta lista poate fi un ajutor in a clarifica lucrurile si clarificari vor fi in perioada urmatoare, ele mergand chiar pana la asanarea morala a unora prezenti in top”.
Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania: „Top 100 este un produs necesar pentru societatea romaneasca. Este un inceput foarte bun si necesar. Pe de o parte, el reflecta si o schimbare de mentalitate, pentru ca tre-buie sa ne asumam si bogatia, nu numai saracia. Pe de alta parte, deja s-au produs asezari fundamentale in randul oamenilor de afaceri. De la colectionarii de active, din prima faza a tranzitiei, am ajuns sa avem oameni de afaceri care gandesc in termeni de cash-flow si centre de profit, care accepta ideea de management profesionist. In momentul in care ai manageri profesionisti, lucrurile se gandesc altfel, datoriile incep sa fie platite la timp. Sigur ca acest top este volatil. In situatiile in care datoriile ajung activele atunci s-ar putea ca foarte multi prezenti in topul din acest an sa dispara din lista de anul viitor. Este posibil sa fie foarte multe schimbari si este normal sa fie asa. Sunt convins ca in topul de anul viitor vor fi oameni care stiu regulile jocului, care isi vor asuma locul in top si vor concura pentru a fi prezenti in aceasta lista – care iti ofera un statut – cu toata responsabilitatea platii impozitelor, a datoriilor pentru activitati de caritate”.    
„100 Cei Mai Bogati Romani”, suplimentul lansat saptamana trecuta de revista Capital, a fost, cu siguranta, cel mai mediatizat produs publicistic, controversat in acelasi timp, dar si cel mai cautat de public. Paginile intregi publicate in mass-media romaneasca dovedesc acest lucru. Materiale in presa scrisa, emisiuni pe posturile de televiziune si de radio, toate acestea, dedicate revistei „100 Cei Mai Bogati Romani”, ne-au demonstrat ca initiativa noastra a fost buna. Telefoanele disperate ale cititorilor nostri, de asemenea. Miercuri de dimineata, prima zi de aparitie a revistei „Top 100 cei mai bogati romani”, apelurile primite la redactie anuntau ca tirajul era deja epuizat. Era firesc sa fie asa. Pentru prima data in Romania, oamenii pentru care ziarele romanesti au folosit rauri de cerneala in cei aproape 13 ani de tranzitie apareau intr-o revista ce le era dedicata exclusiv. Faptul ca cititorii puteau afla raspunsuri la intrebarile cine sunt si ce fac oamenii care au reusit sa stranga averi in Romania ultimului deceniu explica, de asemenea, succesul de care s-a bucurat aceasta revista. Avantajati au fost abonatii nostri care au avut asigurat primul top al celor mai bogati romani, ce a fost distribuit o data cu revista Capital. Avantajati nu numai pentru ca au avut siguranta ca vor intra in posesia celei mai citite publicatii, dar si datorita pretului platit, de numai 8.000 de lei (pentru revista Capital si top), suma ce revine in contul unui abonament anual pentru un singur numar al publicatiei economice si financiare – Capital. In pofida controverselor care au izbucnit imediat dupa lansarea suplimentului, revista Capital nu se va opri aici. Anul viitor, Top 100 va fi „300 cei mai bogati romani”. Am fost felicitati, dar si criticati. Ne asteptam la aceste reactii, fireste, tot asa cum ne asteptam ca oameni din top sa nu-si insuseasca nivelul sumelor care le-au fost atribuite in lucrarea Capital. Nu e usor ca in Romania de astazi sa accepti public ca ai o anumita avere, mai ales daca esti om politic sau asaltat deja pentru sponsorizari. In continuare, va vom prezenta cateva fragmente din materialele publicate in presa si opiniile referitoare la aparitia acestui top, exprimate de cunoscuti ziaristi si de personalitati din lumea economica romaneasca.tr
r
Zilele care au urmat lansarii „100 Cei mai Bogati Romani” au fost dedicate de catre media romaneasca acestui produs. Fiind vorba despre un produs in premiera, era de asteptat sa fie analizat sub toate aspectele. Au fost si critici care au acuzat marjele prea largi la publicarea averii oamenilor din top sau faptul ca sumele nu au fost ponderate cu datoriile. Altii au dorit explicarea mai clara a modului in care am calculat averile, desi am specificat ca am folosit multiplicatori care au fost aplicati la cifrele de afaceri, profitul brut sau net, o practica utilizata in evaluarile sumare, sau pretul pietei in cazul proprietatilor – terenuri, cladiri, actiuni listate la Bursa. Interesul pe care l-a starnit acest produs, comentariile pro si contra pe care le-am urmarit ne-au determinat sa citam opiniile catorva cunoscuti ziaristi si analisti economici, pe care vi le vom reda in continuare.r
r
„A fost, fara indoiala, evenimentul saptamanii trecute. Am reusit sa facem ca, in Romania, sa se vorbeasca despre bogati si bogatie. Timpul record in care s-a vandut suplimentul arata ca a fost un produs editorial de exceptie.” r
Andreea Roscar
r
„In premiera, revista „Capital” i-a strans laolalta pe cei mai bogati 100 de afaceristi romani. Daca credem cu adevarat ca suntem in capitalism, atunci trebuie sa invatam sa acceptam ca avem r
si noi capitalistii nostri.” r
Carmen Rudnitchir
r
„Steve Forbes mi-a atras atentia ca topul revistei Capital, la primul numar, va naste multe dispute. Sfatul lui a fost unul care tinea de integritatea profesionala pe care trebuie sa o aiba un jurnalist care lucreaza la acest proiect.” r
Dragos Nedelcur
r
„A fost o experienta extraordinara. Am fost aproape de oameni cu bani, am incercat sa-i intelegem si am ajuns sa-i privim intr-o alta lumina: i-am vazut sacrificandu-si familiile si timpul liber. Am facut un mare efort, dar a meritat.” r
Adriana Halpertr
r
Tirajul „Top 100” nu va fi suplimentatr
Singurii care vor avea in continuare acces la „100 Cei Mai Bogati Romani” vor fi abonatii Capital pe anul 2003 (tot anul) folosind talonul din revista Capital din acest numar (14 noiembrie).r
r
„Am luat saptamana trecuta decizia de a nu retipari tirajul suplimentului Capital „100 Cei Mai Bogati Romani – 2002”, a declarat Razvan Corneteanu, director executiv al diviziei Ziare a Ringier Romania. r
Motivul este legat de faptul ca incasarile de publicitate, care au constituit baza veniturilor pentru respectivul supliment, nu pot fi si ele dublate, deci produsul retiparit ar avea ca singura sursa de venit pretul de coperta. Acesta ar trebui sa fie de minimum 45.000 lei, calculat cu o cota de profitabilitate aproape de zero. „Am decis ca nu este corect sa speculam interesul creat pe piata pentru acest produs si sa crestem pretul de la 16.900 lei, pretul la care s-a vandut impreuna cu revista Capital, pana la 45.000 lei, pretul la care ar trebui vandut singur. Am putea fi acuzati ca am facut-o intentionat, lucru perfect fals”, a mai declarat domnul Corneteanu.r
Trustul Ringier va retipari, totusi, un tiraj promotional de 25.000 de exemplare care vor fi oferite cu titlu gratuit abonatilor Capital pe anul 2003. „Suntem in plina campanie de abonamente pentru 2003 si consideram acest gest ca o recunoastere si apreciere a fidelitatii abonatilor nostri. Tuturor celor care vor putea dovedi ca au contractat abonament pe anul 2003 si care vor cere suplimentul, prin talonul publicat in Capital in acest numar, le va fi trimis imediat „100 Cei Mai Bogati Romani – 2002”. Reamintesc ca toti cei 21.000 de abonati existenti in acest moment au primit deja suplimentul Capital „100 Cei Mai Bogati Romani” si ca in pretul abonamentului pe anul viitor (490.000 lei/an) la Capital este inclus, pe langa revista Capital, si „300 Cei Mai Bogati Romani – 2003″, care va aparea in noiembrie anul viitor”, a incheiat Razvan Corneteanu.