În 1771, medicul german Hieronymus David Gaubius a prezentat comunității științifice „un medicament extrem de promițător”: zincul. În prezent, combinat mai ales cu vitamina C, zincul se află pe toate rafturile farmaciilor, scrie Science Alert.
Zincul ar putea scurta durata infecțiilor respiratorii virale
Cel mai nou studiu arată că suplimentele cu zinc ar putea preveni simptomele și ar putea scurta durata infecțiilor respiratorii virale. „Se crede că rolul zincului în prevenirea și tratarea infecțiilor este doar pentru persoanele care au deficit de zinc. Dar descoperirile noastre contestă această noțiune”, spune doctorul în medicină integrativă, Jennifer Hunter, de la Universitatea Western Sydney din Australia.
„Două studii importante din China au constatat că spray-ul nazal cu doze foarte mici de zinc a redus riscul de îmbolnăvire clinică. Alte două studii mai mici din SUA, care au evaluat efectele preventive ale zincului oral, au exclus persoanele care aveau deficit de zinc”, a menționat Hunter.
A redus cele mai grave simptome cu aproximativ două zile
Când zincul a fost luat preventiv, analiza a constatat că există un risc cu 28% mai mic de a dezvolta simptome mai ușoare și un risc cu 87% mai mic de a dezvolta simptome moderat severe.
Când zincul a fost luat ca tratament, după îmbolnăvire, s-a constatat că reduce timpul în care oamenii se confruntă cu anumite simptome. De obicei, administrarea zincului a redus cele mai grave simptome cu aproximativ două zile. Totuși, dacă pacientul este infectat cu un virus gripal, zincul nu îl poate împiedica să contracteze boala.
Lucrători din domeniul sănătății au început să folosească zincul ca tratament pentru Covid
Deși descoperirile din această analiză sunt interesante, nu pot spune prea multe despre modul în care zincul reduce de fapt o infecție virală, precum răceala, notează Sciencealert.
Unele publicații de sănătate recomandă zincul pentru cei care luptă cu infecțiile respiratorii inferioare, iar pandemia COVID-19 a scos la lumină și mai mult potențialul zincului. În ciuda rezultatelor unor studii de control randomizate, unii lucrători din domeniul sănătății au început deja să folosească zincul ca tratament pentru COVID-19.
Riscurile sunt scăzute dacă pacientul este examinat corect și doza nu este prea mare. Cu excepția cazului în care o persoană are o tulburare care permite zincului să se infiltreze în creier, se poate spune că nu există efecte grave ale zincului asupra sănătății.