Fondurile Sapard, mult asteptate in Romania, sunt acum accesibile pentru cei care pun la punct un proiect convingator. Doritorii de finantare trebuie insa sa se cam grabeasca, deoarece licitatia care tocmai se desfasoara se va incheia la sfarsitul lunii septembrie. Cei interesati trebuie sa depuna proiecte care se axeaza pe „Prelucrare si marketing de produse agricole si piscicole” (Masura 1.1.) sau „Infrastructura in zonele rurale” (Masura 2.1.). Fondurile totale disponibile in aceasta a doua etapa sunt de aproximativ 119 milioane de euro pentru prima componenta. Aceasta pentru ca in cadrul licitatiei din luna august s-au depus 12 proiecte care acopera 10% din banii alocati. Proiectele, cele mai multe, au venit de la autoritatile locale si prea putine din initiativa privata. stefan Mitrache, directorul Agentiei Sapard, apreciaza ca potentialii beneficiari au fost luati prin surprindere, fiindca nimeni nu mai credea ca Sapard va demara in acest an. Se asteapta insa ca in luna septembrie proiectele depuse la birourile regionale sa fie mai multe si mai bine concepute.
Problema principala a celor mai multe persoane interesate de obtinerea fondurilor este procurarea a cel putin 50% din valoarea totala a proiectului, care reprezinta contributia solicitantului. Iar cum un proiect trebuie sa valoreze intre 30.000 si 2.000.000 de euro, jumatate din aceasta suma nu este deloc putin. Ceea ce insa nu stiu multi dintre potentialii solicitanti este ca pot fi ajutati in obtinerea acestor bani. O varianta sunt imprumuturile de la banci. si aici putem aminti extrasul de cont, creditul sau mai recentul certificat de confort bancar.
Tocmai pentru a facilita contributia solicitantilor la valoarea totala a proiectelor, Agentia Sapard a incheiat la sfarsitul lunii august protocoale cu zece banci comerciale, prin care acestea vor ajuta la eliberarea de fonduri. Cum functioneaza acest mecanism ne explica, din partea BCR, Constantin Cojocaru: „Daca un intreprinzator are nevoie de un astfel de credit, i se va face o analiza economico-financiara, ca pentru orice tip de imprumut. Ne intereseaza, in primul rand, ca afacerea sa fie viabila, si pe urma conteaza garantiile de care dispune solicitantul. Evaluarea afacerii clientului se efectueaza de catre firme specializate sau salariati BCR. Dupa incheierea evaluarii, banca elibereaza un document, „scrisoarea de confort”, in care se mentioneaza ca acorda imprumutul pentru o perioada de maximum 120 de zile. Documentul se ataseaza la dosarul de finantare care va fi depus la biroul regional Sapard.”
O alta problema, pe langa obtinerea banilor pentru cofinantare, o reprezinta intocmirea riguroasa a proiectelor. Aceasta pentru ca, in luna august, foarte multe proiecte nu au fost eligibile. Ghidul solicitantului, cererea de finantare si orice alte informatii suplimentare pot fi gasite pe site-ul www.sapard.ro. Tot aici sunt trecute si datele de contact ale birourilor regionale, unde se pot adresa cei interesati. Numarul mare de documente necesare dosarului au creat destule probleme intreprinzatorilor participanti la prima licitatie. si chiar si conditiile de eligibilitate, care, uneori, sunt contradictorii: „Ghidul solicitantilor stipuleaza ca pot aplica si firme nou infiintate. Cu toate acestea, este greu de crezut ca o firma nou infiintata poate sa atinga capacitatile de productie stipulate”, atentioneaza Christian Fotache, consultant finantari. Pe de alta parte, explica tot el, „firmele ce dispun de o structura coerenta, cu politici de personal bine puse la punct, cu grile de punctaj si evaluare pentru furnizorii de materii prime si materiale, vor putea aplica cu succes pentru un program Sapard. Ele mai trebuie sa evalueze la rece armonizarea legislatiei noastre cu cea europeana.”
Banci care emit scrisori de confort bancar
· Banca Comerciala Romana
· Raiffeisen Bank
· BRD – Group Societe Generale
· Banc Post
· Banca Comerciala „Ion tiriac”
· Alpha Bank
· Banca de Credit si Dezvoltare Romexterra
· Commercial Bank of Greece
· Banca Romaneasca
· Exim Bank
Aceste zece banci vor acorda credite solicitantilor de fonduri Sapard, care sa acopere total sau partial procentul de co-finantare. Acceptarea creditarii va fi confirmata prin emiterea unei scrisori de confort bancar. Lista este deschisa si altor institutii.