Suprafaţa de birouri finalizată în prima parte a anului a fost cu 17% mai mică faţă de cea livrată în perioada similară din 2008, ca urmare a întârzierii cu câteva luni a proiectelor propuse spre livrare în această perioadă, se arată în cel mai recent studiu de piaţă elaborat de compania de consultanţă imobiliară BNP Paribas Real Estate.

Datorită suprafeţei semnificative livrate până la sfârşitul primului semestru din 2009, stocul de birouri din Bucureşti a ajuns la 2,1 milioane mp (suprafaţă construită).

0-39697-grafic.jpgStructura stocului nou adăugat a rămas aceeaşi, comparativ cu perioada similară din 2008, birourile de clasa A dominând suprafaţa nou finalizată. Acestea au depăşit spaţiile de clasa B, reprezentand 60% din stocul nou adăugat. Structura suprafeţei finalizate în prima jumătate a anului a reflectat expansiunea către zona de nord, aici construindu-se 58% din proiectele noi.

Doar 40% din spaţiile noi sunt ocupate

Potrivit BNP Paribas, la sfârşitul primului semestru din 2009 au fost ocupate doar aproximativ 40% din birourile finalizate în această perioadă, ceea ce a creat o piaţă favorabilă inclusiv pentru chiriaşii cu solicitări pentru suprafeţe de mari dimensiuni, la standarde ridicate de calitate.

În plus, suprafaţa disponibilă tot mai mare a fost generată şi de dezvoltarea pieţei subînchirierilor. Reducerea activităţii chiriaşilor care au preînchiriat suprafeţe mari (peste 1.000 mp) pe baza aşteptărilor privind extinderea ulterioară a business-ului este cea care generează oferta pe segmentul subînchirierilor.

Cererea vine de la chiriaşii clădirilor de clasa B

Relocările au reprezentat principala sursă a activităţii de închiriere, cererea activă provenind din partea companiilor mici şi mijlocii din domenii precum serviciile de consultanţă în afaceri, IT, servicii medicale private, instituţii publice şi furnizori de utilităţi.

Cererea provine din partea chiriaşilor care ocupă în prezent birouri de clasa B de calitate scăzută, cu acces dificil şi situate departe de reţeaua de transport public.

Suprafeţele medii solicitate au scăzut comparativ cu 2007-2008, majoritatea fluctuând între 250-500 mp. În general perioada de închiriere este de maxim trei ani, ca măsură de prudenţă pentru evoluţia viitoare a economiei şi pieţei imobiliare locale.

Suprafaţa totală de birouri închiriată în semestrul întâi din 2009 (aproximativ 80.000 mp suprafaţă construită) a fost cu 60% mai mică faţă de perioada similară din 2008, demonstrând tendinţa descendentă iniţiată în cea de-a doua parte a anului trecut.

Rata de neocupare de 11%

Rata totală de neocupare a crescut de la 4,5% în trimestrul 4 din 2008 până la 11% la sfârşitul semestrului întâi din 2009. Pentru clădirile de clasa A rata de neocupare este de 7,5%, crescând cu 5,5 puncte procentuale pe parcursul primelor şase luni ale anului.

În primul semestru al acestui an s-a înregistrat scăderea chiriilor solicitate cu 10-15%, pentru toate tipurile de clădiri, în toate zonele oraşului, cu scăderi mai accentuate pentru birourile situate la periferie.

În prima jumătate a anului nivelul mediu al chiriei pentru birourile de clasa A situate în centrul oraşului a variat între 18-20 euro/mp/lună. Pentru proprietatile de clasa B situate în zone atractive chiriile s-au situat între 12-16 euro/mp/lună, iar pentru cele din zone secundare chiriile au variat între 10-12 euro/mp/lună. În zonele periferice chiriile au fost de 9-11 euro/mp/lună, clădirile nou construite fiind mai sensibile la condiţiile dificile ale pieţei.