Potrivit acestuia, după boom-ul imobiliar, orice reevaluare a clădirilor va avea ca rezultat o valoare mai mică decât cea estimată înainte de 2009. În acest fel, statul "își trage cu pușca în picior", urmând să colecteze mai puțini bani la bugetele locale din taxa aplicată unor clădiri cu valoare mai mică, explică Ionuț Simion.

Până la recentele modificări fiscale, impozitul pe clădirile nereevaluate în ultimii trei ani creștea de la 1,5% din valoarea de inventar a imobilului la 5%-10%, în funcție de decizia autorității locale.

Acum, firmele care nu și-au reevaluat în ultimii trei ani clădirile ar urma să plătească un impozit de până la 20% din valoare. Pentru cele care nu au făcut reevaluarea în ultimii cinci ani, birul va crește până la 40%.

Biriș: "E rea-credință" din partea autorităților

Gabriel Biriș, partener fondator al Casei de Avocatură Biriș Goran, susține și el că măsura nu este justificată economic. "Nu suntem la începutul anilor 2000, când aveam hiperinflație. În ultimii ani, România a avut o inflație decentă, iar în ultimii doi-trei ani, valoarea clădirilor s-a dezumflat. E rea-credință și o neînțelegere a situației economice", a declarat Biriș.

Acesta a mai spus că sistemul actual de impozitare a clădirilor creează "distorsiuni concurențiale" în piață. Conform lui Gabriel Biriș, persoanele juridice plătesc impozite pe clădiri de până la 100 de ori mai mari față de cele plătite de persoanele fizice pentru proprietăți similare.  Consiliul Investitorilor Străini și AmCham România a cerut Ministerului Finanțelor Publice (MFP) eliminarea acestei diferențe.

În plus, investitorii străini au mai avertizat autoritățile că sistemul actual de impozitare a imobilelor nu face decât să-i penalizeze pe cei care fac investiții și modernizări. "E un impozit pe investiție. Aplicându-se, acesta sancționează investițiile în eficiență energetică, în refacerea fațadelor. Dacă cineva ar investi să refacă fațada, pac! vine amenda", a explicat Biriș.El a mai spus că un impozit mai mare pe clădirile modernizate descurajează investițiile, în condițiile în care România are nevoie de stimularea investițiilor.

Gabriel Biriș a atras atenția și asupra faptului că piața imobiliară autohtonă este foarte impredictibilă, în consecință și colectările din impozitul pe clădiri sunt greu de anticipat. "Încasările la buget sunt în funcție de bula imobiliară", a spus avocatul specializat în fiscalitate.