Deși a suferit "o moarte subită" în septembrie 2008, ceea ce a declanșat cea mai mare criză financiară din istorie, Lehman Brothers a ajuns să fie implicată din nou în pariurile financiare.
Mai multe fonduri speculative care au pariat pe câți bani vor fi recuperați din “cadavrul” Lehman Brothers sunt pe cale să câștige sute de milioane de lire sterline din plata integrală către partea creditori Lehman din Europa, transmite Reuters.
La cinci ani după colapsul Lehman, plățile către creditorii din Europa sunt pe cale să atingă 100% anul viitor, în urma recuperării de active de administratori și a victoriilor legale asupra altor divizii ale fostei bănci de investiții din SUA.
“Am fost destul de încrezători că vor exista fonduri semnificative, dar nici în cele mai nebunești vise nu ne gândeam că vor fi recuperați 100 penny dintr-o liră”, a spus Tony Lomas, administrator pentru Lehman Brothers International Europe (LBIE) și partener la PricewaterhouseCoopers (PwC).
Colapsul lui Lehman Brothers din 15 septembrie 2008 a aruncat în haos sistemul financiar global. Brațul său european, cu sediul general în Londra, a fost cea mai mare și mai complex parte a grupului deoarece era un hub pentru tranzacții și investiții ce se întindeau pe mai multe clase de active din zeci de țări.
Închiderea business-ului și încercarea de recuperare a activelor pentru creditori a implicat desfășurarea a mii de contracte derivative și tranzacții commune pentru a vedea cine ce deține, ceea ce l-a făcut cel mai complex faliment din istorie al unei singure entități.
Creanțele creditorilor se tranzacționează acum între 120% și 135% din valoarea lor pe piața secundară sau piața gri, comparativ cu mai puțin de 10% în săptămânile de după colaps, ceea ce reflectă așteptarea că va fi plătită o anumită primă.
După ce creditorii vor fi plătiți integral, LBIE va trebui de asemenea să aibă cash rămas pentru a plăti dobândă creditorilor negarantați – care vor primi 8% pe an conform legii britanice – sau deținătorilor de bonduri subordonați.
Peste jumătate din bani merg la speculatori
Creditorii originali, printre care fondurile speculative pentru care Lehman acționa ca prime broker, băncile și alți furnizori de tranzacții, nu vor fi oricum singurii câștigători.
"O mulțime de creditori originali și-au vândut creanțele, în special pe fondul îmbunătățirii prețului sau obținerii a 100%", spune Alyson Lockett, partener la firma britanică de avocatură Simmons and Simmons, care oferă consultanță pentru mai mult de 100 de creditori originali și de asemenea lucrează pentru investitorii care tranzacționează aceste creanțe din datorii restante.
Lista fondurilor speculative care au cumpărat creanțe Lehman după căderea băncii include nume precum Elliott Management – fond care este acționar de frunte la Fondul Proprietatea –, Baupost Group, King Street Capital și Paulson & Co, au spus surse din domeniu.
Sursele au spus că e greu de cuantificat cât de multe creanțe sunt deținute de specialiști în datorii restante, dar ar putea fi vorba de jumătate sau mai mult.
Spre exemplu, Paulson, care a condus grupul investitorilor care solicitau plata unei sume mai mari către creditorii Lehman, a cumpărat bonduri Lehman din prima zi în care banca a completat actele de intrare în faliment, plătind mai puțin de 7,5 cenți la un dolar datorat de Lehman.
PwC se așteaptă ca aproximativ 40 miliarde de lire sterline (63,3 miliarde dolari) să fie returnate creditorilor LBIE, iar alte 16 miliarde de lire sterline să meargă către creditorii negarantați.