Armele nucleare au o calitate misterioasă. Puterea lor este măsurată în presiune de explozie vizibilă și energie termică, comune multor arme. Dar și în radiații invizibile, la fel de distructive, și puls electromagnetic, potrivit publicației NationalInterest.
Aceasta face o trecere în revistă a celor mai importante momente din istoria nucleară a SUA.
Astfel, între 1945 și 1992, Statele Unite au efectuat 1.032 de teste nucleare, încercând să obțină informații despre aceste arme enigmatice. Majoritatea testelor nucleare americane au avut loc în mijlocul deșertului occidental, la locul de testare din Nevada.
Multe dintre aceste teste ar fi considerate azi inutile, excesiv de periculoase și chiar bizare. Aceste teste, efectuate la frontiera atomică, au adunat o serie de informații despre aceste arme. Suficiente pentru a înceta testarea efectivă a utilizării. Dar în urma lor mulți americani au rămas cu probleme de sănătate grave, pe termen lung.
Majoritatea testelor nucleare americane au avut loc în mijlocul deșertului vestic, în Poligonul de Teste din Nevada (NTS).
NTS a găzduit 699 de teste nucleare, utilizând atât dispozitive nucleare supraterane, cât și subterane. Randamentul mediu pentru aceste teste a fost de 8,6 kilotone.
Testele atmosferice au putut fi văzute din Las Vegas, aflat în apropiere, la peste 100 de km sud-est de NTS, și chiar au devenit o atracție turistică, până când Tratatul de interzicere limitată a testelor le-a interzis, în 1963. Astăzi, craterele și semnele de testare subterane sunt încă vizibile în imagini cu hărți din satelit.
Majoritatea testelor nucleare au avut loc în Pacific, pe insulele Bikini, Enewetak, Johnson Island și Christmas Island. Al doilea test nuclear, după testul Trinity din 1945, a avut loc pe Atolul Bikini.
Testele din Pacific s-au remarcat nu doar pentru imaginile uimitoare, cele mai convingătoare imagini ale bombelor de la Hiroshima, ci și prin relocarea forțată a nativilor de pe insule. Cei aflați în apropiere de aceste teste au fost expuși unor niveluri periculoase de radiații.
Primul test al unei bombe termonucleare sau de fuziune a avut loc în noiembrie 1952, pe insula Enewetak. Poreclit Ivy Mike, imensul dispozitiv de 82 de tone era mai curînd o clădire decât un dispozitiv nuclear utilizabil.
Dispozitivul a înregistrat un randament de 10,4 megatone, sau echivalentul a 10 400 000 tone de TNT. Hiroshima, în schimb, a fost de aproximativ 18.000 mii tone de TNT. Ivy Mike a fost cel mai mare test nuclear, creând o minge de foc cu un diametru de pînă la 5 km, iar ciuperca atomică s-a ridicat pînă la 41 de km în atmosferă.
Tot în 1962, ca parte a unei serii de experimente nucleare la mare altitudine, o rachetă Thor a purtat un focos termonuclear W49 la aproximativ 400 de km în atmosferă.
Cunoscut sub numele de Starfish Prime, testul a avut un randament exploziv de 1,4 megatone, sau 1.400.000 de tone de TNT, și a dus la eliberarea unei cantități mari de impuls electromagnetic peste Pacificul de Est.
Testele nucleare nu s-au limitat doar la Oceanul Pacific și Nevada. În octombrie 1964, ca parte a operațiunii Whetstone, guvernul SUA a detonat un dispozitiv de 5,3 kilotone la doar45 km sud-vest de Hattiesburg, Mississippi. Poreclit Somon, testul a fost un experiment conceput pentru a determina dacă testele nucleare ar putea fi detectate prin seismometru. Acest lucru a fost urmărit în 1966 cu testul Sterling, care a avut un randament de 380 de tone.
Alte cîteva teste nucleare au fost efectuate în Alaska, sau mai precis pe insula Amchitka. Primul test, în octombrie 1965, a fost conceput pentru a testa tehnici de detectare nucleară și a avut un randament de 80 de kilotone.
În primii ani de testare nucleară, se anticipa că armele nucleare vor fi folosite pe câmpul de luptă și că armata și corpul marin trebuie să se obișnuiască să opereze pe un „câmp de luptă nuclear”. În timpul testului Big Shot, din 1952, 1.700 de militari s-au adăpostit în tranșee la 7.000 de metri de explozia de 33 de kilotone.
Acest test, ca și altele, au dus la creșteri ale cazurilor de leucemie, cancere de prostată și nazale în rândul celor care au participat la ele.
Testele nucleare din SUA au încetat în 1992. În 2002, Centrele pentru Controlul Bolilor au estimat că practic fiecare american care a trăit din 1951 a fost expus la radiații. Mai mult, efectele tuturor testelor nucleare ale tuturor națiunilor ar putea fi responsabile pentru mai bine de 11.000 de morți doar în America.
Experimentele cu bombe nucleare din Pacific au avut efecte și asupra viaţii marine, care şi-a revenit cu greu, după cele șapte decenii de la detonări nucleare.