Este alertă la Guvern din cauza pozibilității ca cei de la PSD să le facă o supriză deloc plăcută miniștrilor lui Orban. Mai exact, partidul condus de Marcel Ciolacu, ar putea să respingă proiectul prin care se amână intrarea în vigoare a legii privind dublarea alocaţiilor pentru copii.
Senatorii discută Ordonanţa de urgenţă pentru prorogarea, până la data de 1 august, a termenului pentru majorarea alocaţiilor pentru copii. Cei de la PSD ar putea să dea o lovitură Guvernului în condiţiile în care în prezent PSD, partidul care a iniţiat legea privind dublarea alocaţiilor, are majoritate în această cameră.
Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a explicat că, în prezent, nu există fondurile necesare pentru dublarea alocațiilor, dar că speră ca până la 1 august să se găsească resurse.
Ordonanţa de urgenţă pentru prorogarea, până la 1 august, a termenului pentru majorarea alocaţiilor pentru copii a fost adoptată în şedinţa de guvern din 16 ianuarie.
La rândul său, Ludovic Orban a explicat că efortul bugetar pentru majorarea alocaţiilor este de 6 miliarde de lei, iar la rectificarea din luna iulie vor fi găsite fondurile pentru aplicarea legii.
Ministrul Finanțelor caută soluții
Florin Cîțu a susținut că pentru a se face rost de suma necesară ar exista soluția extremă de tăiere a pensiilor militarilor, de exemplu. Cîțu a precizat că nu se ia în calcul această variantă și se va găsi o altă soluție.
„Eu, la Minister caut soluții pentru dublarea alocațiilor.”, a spus Florin Cîțu.
Guvernul Orban a decis amânarea a dublării alocaţiilor după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat la începutul lunii ianuarie Legea privind dublarea alocaţiilor pentru copii. Actul normativ prevede că „alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de: a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; b) 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art.1 alin.(3); c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap”.