Per total, fluctuația de personal la nivelul întregii piețe a muncii este de 12% – foarte ridicat, ținând cont de actualele condiții economice. Pentru comparație, în anii 2007-2008, considerați de boom economic, fluctuația se apropia de o cincime din totalul forței de muncă. În anii imediat următori, procentul a scăzut semnificativ, stabilizându-se, în intervalul 2009-2010, în jurul cifrei de 4%.

Potrivit studiului „Workforce Metrics”, realizat la nivel internațional de compania de consultanță Mercer, 33% din persoanele care își schimbă locul de muncă pleacă din proprie inițiativă, căutând o slujbă mai bine plătită, iar 17% sunt concediați.

La nivel de management, 7% din persoanele cu funcții de conducere au decis să accepte o ofertă din afara companiei, în timp ce o pondere mai mică, de doar 3%, au fost disponibilizați.
Companiile participante la ediția din acest an a studiului sunt multinationale, din peste 10 industrii, analiza având în vedere un număr de peste 50.000 de angajati, din peste 400 de posturi din toate departamentele.