Între criza subprime, volatilitatea datoriilor suverane şi nesiguranţa creditelor de consum, majoritatea acestor bănci stau pe pierderi incalculabile. Aceste instituţii scot la iveală adevărata lor condiţie financiară folosindu-se de tertipuri contabile (complet legale mulţumită reglementărilor guvernamentale).
În acest fel, ele împumută bani de la Rezerva Federală cu 0% şi pot credita guvernul american cu 2% – o practică care a devenit activitatea de bază a acestor bănci.
Dacă nu aţi observat, majoritatea băncilor împrumută cu greu fără garanţia guvernului. Aţi putea fi surprinşi să aflaţi că, potrivit celor mai recente date publicate de FT, ţara cu cel mai profitabil sector bancare (ca procent din capitalul mediu) nu este alta decât… Pakistan. Băncile acestei ţări au raportat un profit mediu de 36,41%. Brazilia, Indonezia şi Egipt întregesc topul primelor patru ţări cu sector bancar profitabil, depăşind 30%.
În termeni de profitabilitate regională, băncile din America Latină conduc la nivel global cu un profit mediu pe capitalul investit de 27,09%. Adică de peste două ori mai mare decât în cazul băncilor din America de Nord (11,16%) şi al celor europene (8,5%).
Profiturile reale contează cu siguranţă la ceva; băncile legitim profitabile sunt mai sănătoare, iar băncile sănătoase sunt mai sigure pentru deponenţi. În aceste zile, siguranţa băncilor este primordială.
Unele ţări, precum Singapore, nu au asistat niciodată la prăbuşirea unei bănci, parţial datorită nivelului mare de capitalizare pe care îl au. Acesta este unul dintre indicatorii cheie în identificarea siguranţei oferite de o bancă şi o parte din ţările cu cele mai capitalizate băncile sunt Israel, Chile, Columbia şi Hong Kong. Prin comparaţie, SUA, Marea Britanie şi Canada nu se pot plasa în top 20 la această categorie.
SURSA: Business Insider