Mâncarea viitorului, potrivit cercetătorilor de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, este o frunză!
Mai precis, este vorba despre frunzele de quinoa, care este considerată un aliment minune şi chiar „pseudo-cereala viitorului”.
De obicei, quinoa este folosită pentru seminţe, însă, din punct de vedere alimentar, la fel de valoroase sunt şi frunzele acesteia, ce pot fi consumate în salate, spre exemplu.
„Trebuie studiată şi varianta introducerii în cultura românească”
Cercetătorii de la USAMV Iaşi cred că planta originară din America Latină ar putea fi cultivată, în viitorul apropiat, pe suprafeţe importante de teren şi în România. În prezent, doctoranzii de la universitatatea din Iaşi folosesc pentru cercetări, în serele instituţiei, două soiuri ce sunt omologate în Danemarca.
Raluca Chiriţă, doctorand USAMV Iaşi: „Experimentul de faţă este despre specia Chenopodium quinoa, o specie originară din America de Sud care este foarte cunoscută pentru seminţele sale deosebit de valoroase, fiind considerată un aliment bogat nutritiv alături de nuci, goji sau seminţele de in. Seminţele de quinoa au un conţinut ridicat de substanţe nutritive, cum ar fi: potasiul, manganul, fierul, cupru, zinc, fosfor, proteine, acid folic dar şi fibre nutritive.
Beneficiile acestei plante ne-au convins că trebuie studiată şi varianta introducerii în cultura românească, dar ca plante legumicole, respectiv pentru consumul frunzelor, nu doar al seminţelor”, relatează Adevărul.
Quinoa se cultivă deocamdată în Europa doar pentru seminţe
Coordonatorul acestor cercetări spune că plata se adaptează foarte uşor diferitelor condiţii de mediu, iar producţiile din România ar fi mai mult decât satisfăcătoare.
Prof. univ. dr. Vasile Stoleru: „În Europa se cultivă doar pentru seminţe care au un strat de saponină care o face amăruie, de aceea trebuie spălată bine înainte de a fi consumată.
Studiile noastre au în prim-plan pseudo-cereala viitorului şi datorită faptului că nu conţine gluten, se adaptează foarte uşor condiţiilor diferite de mediu, iar la noi producţiile ar fi mai mult decât satisfăcătoare.”
„Numai piaţa de desfacere va rămâne o situaţie de rezolvat”
Acţiunea are la bază ani de studiu în cadrul tezelor de doctorat, iar viitorii absolvenţi ai USAMV Iaşi calculează beneficiile pe care le-ar putea aduce plantele de quinoa. Valoarea nutritivă este foarte mare, iar planta se aseamănă foarte bine cu loboda sau spanacul.
„Încercăm diferite metode experimentale pe două soiuri ce sunt deja omologate în Europa, în Danemarca – în România nu este încă niciunul omologat – le-am avut în cultură şi în studiu în ultimii doi ani. Aplicăm diferite tratamente de fertilizare utilizând microorganisme sau fertilizarea minerală coroborate cu stresul hidric.
Luând-o în calcul ca şi plantă legumicolă, putem avea o producţie foarte bună, la fel şi deschiderea către consum a românilor credem că va fi una importantă, numai piaţa de desfacere va rămâne o situaţie de rezolvat”, mai spune prof. univ. dr. Vasile Stoleru.
Sursa foto: Dreamstime