Cât au crescut pensiile speciale acordate militarilor în ultimii zece ani?
Recent, un pensionar militar, locotenent-colonel în rezervă, a postat pe rețelele sociale taloanele sale de pensie pentru a le arăta oamenilor cât i-a crescut pensia specială în ultimii zece ani. Acesta a postat cuponul de pensie din februarie 2013 și pe cel din februarie 2023.
În imagini, se poate vedea că pensia încasată în februarie 2013 era 2.271 de lei, iar în februarie 2023 era 3.446 de lei. Pe scurt, diferența dintre 2013 și 2023 este de 1.175 de lei, ceea ce înseamnă o majorare a pensiei de circa 100 de lei pe an.
„Stimați camarazi, stimate asociații ale pensionarilor militari, stimaţi decidenţi politici! (…) Vă prezint creșterea spectaculoasă a „pensiei mele speciale” în ultimii 10 ani! Aşa ar trebui să crească pensiile cu adevărat „speciale”, adică cu 111,8 lei pe an!
Vă asigur că prietenii mei, plutonierul adj-şef și maiorul, au în continuare exact aceeași pensie ca mine! Concluzia: La grade diferite, funcții diferite. Vechime diferită = pensii egale!!”, a scris un pensionarul militar, locotenent colonel în rezervă, pe rețelele sociale, relatează Antena 3 CNN.
Ce se va întâmpla dacă Legea Pensiilor nu va fi adoptată până la finalul acestei luni?
Vă amintim că termenul stabilit prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru intrarea în vigoare a noii Legi a Pensiilor este martie 2023. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a explicat joi, 16 martie 2023, ce se va întâmpla dacă Guvernul României nu va respecta acest termen limită.
„Momentan nu produce implicații asupra implementării PNRR. Jaloane/țintele pot fi considerate ratate atunci când atrag întârzieri ale cererii de plată sau imposibilitatea depunerii unei cereri.
Din momentul prevăzut în Decizia de Aprobare a PNRR și până la momentul aprobării cererii de plată, jaloanele rămân deschise, Comisia Europeană și statul membru fiind implicate într-un proces de validare a îndeplinirii lor.
În cazul în care Comisia (Europeană) stabilește că jaloanele și țintele nu sunt atinse, se suspendă plata integrală sau parțială a contribuției financiare. Chiar și atunci, suspendarea se poate revoca, în cazul în care statul membru în cauză a luat măsurile necesare pe care CE le solicită”, a transmis, joi, instituția respectivă.