Astfel, Donald Trump a confirmat marţi că va avea o a doua întâlnire cu liderul nord-coreean Kim Jong-un şi a anunţat că în prezent experţi de la Washington şi Phenian stabilesc detaliile acesteia.
La scurt timp după anunţul demisiei ambasadoarei americane la ONU Nikki Haley, Trump a spus că pentru viitoarea întâlnire a sa cu liderul nord-coreean sunt avute în vedere trei sau patru locaţii.
Secretarul de stat american Mike Pompeo a salutat luni ‘progresul semnificativ’ în discuţiile cu Kim Jong-un şi a afirmat că cele două părţi sunt ‘destul de aproape’ de a conveni detaliile celui de-al doilea summit Trump-Kim.
Pompeo le-a declarat jurnaliştilor că liderul de la Phenian este pregătit să accepte inspecţii internaţionale la obiectivul nuclear Punggye-ri şi la poligonul de teste balistice Sohae cât mai rapid posibil după ce SUA şi Coreea de Nord cad de acord asupra detaliilor, informează Agerpres.
Totuşi, experţii pun sub semnul întrebării rezultatele obţinute de Pompeo duminică, în cea de-a patra vizită efectuată în acest an la Phenian.
Donald Trump şi Kim Jong-Un au avut o primă întâlnire la 12 iunie în Singapore – prima între un lider nord-coreean şi un preşedinte american în exerciţiu. Acest summit a avut un puternic ecou mediatic, însă rezultatele sale concrete, în special pe tema esenţială a denuclearizării Peninsulei Coreene, încă ridică semne de întrebare.
Textul declaraţiei comune semnate de Trump şi Kim, în care Phenianul se angajează în favoarea unei „denuclearizări complete a Peninsulei Coreene”, a rămas unul vag.
Declaraţia a fost criticată de numeroşi experţi, deoarece ea nu menţionează o altă condiţie esenţială a Washingtonului, aceea ca denuclearizarea să fie „verificabilă şi ireversibilă”.