Update SURPRIZĂ în Topul datornicilor la bugetul de stat

Cel mai mare datornic al statului a fost scos din registrele Fiscului în toamna acestui an, după ce ani la rând a deținut poziția de lider cu obligații restante mai mari de un milliard de lei doar către bugetul de stat. La bugetul consolidat, compania minieră deținea restanțe de peste un miliard de euro.

La 31 decembrie 2012, Compania Națională a Huilei (CNH) Petroșani era liderul datornicilor la stat cu obligaţii restante în valoare de 1,357 miliarde de lei. Compania de stat nu a reuşit în primul trimestru să-şi achite datoriile către stat, cumulând în cele trei luni alte dobânzi şi penalităţi. Conform datelor Fiscului, la 31 martie 2013, CNH avea datorii în valoare de 1,372 miliarde de lei, din care 1,147 reprezentau dobânzi şi penalităţi.
Până la difuzarea acestei știri, reprezentanții Fiscului nu au putut fi contactați.
O explicație ar putea fi intrarea CNH în procedura insolvenței. Potrivit datelor publicate într-un anunţ postat pe site-ul companiei,  administratorul unic a constatat că la 31 martie 2013, valoarea totală a datoriilor societăţii era de 4,928 miliarde de lei, din care 4,920 reprezentau datorii la bugetul consolidat de stat, adică 1,1 miliarde de euro.
Update: Mai mult, și așa-numita "parte viabilă" a fostei companii a CNH, denumită Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA, a intrat, la rândul ei în topul rușinii deși nu are decât câteva luni de funcționare. Potrivit datelor ANAF, la 30 septembrie 2013, Complexul Energetic Hunedoara avea obligații restante către bugetul de stat în valoare de 39,43 milioane de lei. Cea mai mare parte a datoriei reprezintă neplata TVA, în valoare de 30,7 milioane de lei. Societatea se află în administrare specială conform Legii 137/2002.
 Citiți și:

5 ANI DE CRIZĂ. Cine e mai performant: statul sau privatul?

O altă surpriză este CFR Marfă și CFR SA. Ambele companii se aflau, la finele primului trimestru, în primele 5 poziții ale topului, CFR Marfă cu locul 3 cu 446 mil. lei, iar CFR SA – pe locul 5, cu 133 mil. lei. În vara acestui an, Guvernul USL a curățat ambele companii de datorii. Restanțele CFR Marfă au fost ștrese ca urmare a procesului de privatizare, care însă a eșuat la jumătatea lunii octombrie.
Citiți și:

DOVADA Companiile feroviare de stat au fost curăţate de DATORII

Astfel, locul întâi al topului rușinii este deținut pentru prima dată în ultimii ani de o companie privată. Este vorba de Galaxy Tobacco, care deţinea, la 30 septembrie 2013, obligaţii restante către bugetul de stat în valoare de 564 milioane de lei. La finele primului trimestru, compania avea restanțe neachitate în valoare de 549 de milioane de lei, iar la 31 decembrie 2012, de 537 de milioane de lei. Astfel, în ultimele 9 luni, compania a acumulat nu mai puțin de 27 milioane de lei doar dobânzi și penalități.
În documentului Fiscului se menționează ca observații la Galaxy Tobacco că firmei i "s-a acordat înlesniri la plată".
Conform datelor ANAF, din suma de 564 de milioane, aproape jumătate reprezintă dobânzi și penalități, 245,9 milioane de lei, iar 237 milioane de lei fiind menționate la categoria accizelor. Compania este fosta Societate Națională a Tutunului Românesc. Galaxy Tobacco este parte a grupului Interagro, conform site-ului propriu, grup de firme deținut de Ioan Niculae, unul dintre cei mai bogați români.
Locul 2 este deținut de European Food, companie deținută de frații Micula, prezenți și ei în Top 300 cei mai bogați români. La 30 septembrie, compania European Food avea obligații restante în valoare de 276 milioane de lei. La finele primului trimestru, firma deținută de Familia Micula era prezentă în topul rușinii cu o sumă de 238 milioane de lei și ocupa poziția a patra. La 31 decembrie, European Food ocupa locul 5 în clasament, cu o datorie restantă de 220 milioane de lei. Cea mai mare parte a datoriei constituie un diferend între proprietari și statul român, fiind deschis chiar un proces în instanță în acest sens.
Podiumul este întregit de o companie de stat- Poșta Română. Conform datelor ANAF, compania avea la 30 septembrie obligații restante față de bugetul de stat în valoare de 190 milioane de lei. Față de finele primului trimestru, datoria este mai mare cu 42%, adică cu 57 milioane de lei.
Următorul loc este deținut tot de o companie de stat, pentru prima dată în topul rușinii – ELCEN București, cu o sumă de 146 milioane de lei.
Citiți și:

Fiscul a declanşat Jihadul

Locul 5 este deținut de Rompetrol Downstream (115 milioane de lei), Compania care face parte din grupul Rompetrol, controlat de KazMunaiGaz, a intrat pe lista datornicilor la bugetul de stat din toamna anului trecut, aşa cum arăta Capital în luna octombrie 2012. Atunci reprezentanţii companiei ne-au explicat că "sumele menţionate ca reprezentând creanţe bugetare datorate de Rompetrol Downstream sunt o parte din valoarea amenzii aplicate de Consiliul Concureţei prin decizia din decembrie 2011".
Patru din următoarele cinci locuri sunt deținute de companii de stat. Telecomunicații CFR (76 mil. lei), Întreținere Mecanizată a Căii Ferate SA (51 mil. lei), Reparații Locomotive CFR (45 mil. lei) și Regia Autonomă de Transport Public Iași (42 mil. lei).

Pe locul 8 se află firma Interagro SRL, parte a grupului Interagro deținut de omul de afaceri Ioan Niculae, cu obligații restante neachitate în valoare de 47 mil. lei.

TOP 10 datornici la 30 septembrie 2013
Companie               Obligaţii restante (Mil. lei)
1.Galaxy Tobacco           564
2.European Food            276
3.Poşta Română             190
4.ELCEN București          146
5.RompetrolDownstream  115
6.Telecomunicaţii CFR      76
7.Întreţinere Mecanizată
a Căii Ferate                  51
8.Interagro                    47
9.Reparaţii Locomotive     45
10.Regia Autonomă
de Transport Public Iași   42

TOP 10 datornici la 31 martie 2013
Companie               Obligaţii restante (Mil. lei)
1.CNH Petroşani           1.372
2.Galaxy Tobacco            549
3.CFR Marfă                    446
4.European Food            238
5.CFR SA                         133
6.Rompetrol
Downstream                    127
7.Poşta Română               91
8.Telecomunicaţii CFR       68
9.Reparaţii Locomotive     50
10.Întreţinere Mecanizată
a Căii Ferate                     44