Practic, creşterea explozivă a cotaţiilor Oltchim a fost susţinută de achiziţii consistente din partea entităţilor controlate de PCC.
Potrivit raportărilor transmise Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pe lângă o deţinere de 17,282% prin PCC Germania, este anunţată o acţiune concertată cu fondul de investiţii Nachbar Services Limited din Cipru, care are o participaţie de 14,025%. Până în prezent, nu se știa în ce raport sunt cei de la PCC cu fondul de investiții din Cipru.
Cu alte cuvinte, până să se hotărască statul român care e modalitatea de a reforma activitatea Oltchim astfel încât să nu mai înregistreze pierderile uriaşe din ultimii zece ani, cei de la PCC ar putea veni mai devreme cu o ofertă de preluare a Oltchim. Rămâne de văzut în ce măsură ar putea accepta statul român preţul pe care îl vor propune cei de la PCC, întrucât statul are de recuperat de la Oltchim datorii istorice uriaşe, de peste 100 milioane de dolari.
Acţiunile Oltchim scădeau astăzi pentru a patra şedinţă consecutiv, de data aceasta cu 9,2% (în jurul orei 15:50), până la cotaţia de 1,1050 lei. Faţă de maximul de 2,33 lei atins în şedinţa din 15 iunie, preţul acţiunilor Oltchim a scăzut cu 52,6%.
Probabil că cei de la PCC au achiziţionat deja 33,33% din Oltchim, dar încă nu au raportat, fapt ce explică deja dezinteresul pentru aceste acţiuni. Pentru că dacă nu ar fi ajuns deja la o treime din Oltchim, probabil cei de la PCC cumpărau în continuare. Trista istorie a unei companii cu management de la stat