Directorul general al Raiffeisen Bank International (RBI) Herbert Stepic și-a prezentat demisia de la conducerea celui mai mare împrumutător din Europa de Est, la o zi după ce oficiali ai băncii au demarat o investigație privind investițiile sale prin conturi offshore, transmite Bloomberg.
“El propune renunțarea la poziția sa de CEO al Raiffeisen Bank International, din motive personale. Consiliul de Supraveghere al RBI va lua în considerare cât de curând această propunere”, se arată într-un comunicat de azi al băncii.
Stepic, în vârstă de 66 de ani, va continua să lucreze în bancă până când Raiffeisen va lua o decizie. Instituția a comandat ieri o cercetare internă pentru a determina dacă conturile offshore ale lui Stepic sunt în conformitate cu regulile băncii. Chiar și supraveghetorul pieței financiare din Austria, FMA, a cerut de asemenea mai multe informații.
Directorul general al Raiffeisen, care a lucrat cu grupul bancar austria de 4 decenii, avea deschis un cont offshore prin banca elvețiană UBS prin care își administra proprietățile din Singapore.
Pe fondul acestor suspiciuni, acțiunile Raiffeisen pierdeau 3,2%, până la 26,15 euro, în deschiderea sesiunii de pe bursa din Viena. Chiar dacă în ultimele 12 luni acțiunile Raiffeisen a crescut cu 18%, ceea ce dă băncii o valoare de piață de 5,2 miliarde euro, acestea se situează încă sub nivelul de 32,50 euro de la debutul pe bursă prin oferta publică inițială din august 2005.
Tranzacții în Serbia
Investigația nu a pornit inițial de la aceste conturi ale lui Stepic. Autoritatea de supraveghere a sectorului financiar din Austria, FMA, a încheiat o investigație privind tranzacțiile cu terenuri din Serbia ale directorului general arătând că Stepica și-a lichidat acele investiții. În aprilie, el a returnat băncii 2 milioane euro, după ce salariul său pe 2012 a crescut în ciuda scăderii profitului și tăierii de posturi.
Dacă banca va decide să accepte demisia lui Stepic, găsirea unui înlocuitor nu va fi ușoară, spune Guenter Hohberger din cadrul Erste Bank, care recomandă investitorilor să cumpere acțiuni Raiffeisen.
“Înțelegerea regiunii în care Raiffeisen operează va fi factorul cheie. Va fi important pentru a avea experiență în regiune. Ei sunt prezenți în 17 piețe diferite care nu sunt omogene”, a declarat Hohberger.
În România, divizia Raiffeisen a fost cea mai profitabilă bancă din sistem, cu un câștig de 88 milioane euro, în contrast cu pierderea de 2,2 miliarde lei a sistemului per ansamblu.