Negocierea dintre sindicatele din educație și Guvern este atipică: Guvernul crește oferta de la o întâlnire la alta, sindicaliștii refuză.
În jurnalele de știri rulează zilele acestea declarațiile contondente ale liderilor de sindicat, dar apar tot mai mult și ale elevilor care nu se pot înscrie la bacalaureat sau nu își pot lua foile matricole, sau nu au toate mediile încheiate sau au fost admiși la facultăți de top și depind de data BAC-ului, sau au tabere plătite în avans și nu știu dacă pot pleca în vacanță conform calendarului oficial.
Situațiile sunt diverse și se complică pe zi ce trece, sub presiunea incertitudinii legate de finalul grevei.
Poziția inflexibilă a liderilor sindicali încurcă toate calculele pe final de an școlar. Iar anunțul ministrului Educației, Ligia Deca, dă fiori reci tuturor, respectiv că, în caz de nevoie, termenul de înscriere la examene și perioada cursurilor vor fi prelungite, iar calendarul de examene va fi reprogramat.
Concret, liderii de sindicat au refuzat astăzi ceea ce, practic, solicitaseră initial:
– majorarea salariilor (Guvernul a devansat calendar legii salarizării, astfel vom avea legea până pe 15 iulie, în condițiile în care deja prin măsurile luate toate veniturile personalului din Educație au ajuns la maximul din grilă,);
– bani în plus (Guvernul a oferit prime de 4000 lei pentru personalul didactic și 1500 lei pentru personalul nedidactic);
– creșterea salarială de 9% conform Anexei 8 pentru personalul nedidactic;
– angajamentul că salariul debutantului va fi la nivelul salariului mediu brut pe economie din 2023, echivalentul a 1370 de euro.
În aceste condiții, este greu de estimat cât mai durează greva și ce noi solicitări vor mai avea liderii de sindicat, aceiași de ani de zile, care au acumulat nu doar experiență de sindicalist, ci și averi impresionante din surse multiple de la stat, mult peste salariul președintelui sau al premierului.