Deficitul contului curent al balanței de plăți a României era, la jumătate anului 2018, de aproape 3,8 miliarde de euro, cu circa 250 de milioane de euro mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Totuși, ritmul de creștere al deficitului este de aproape șase ori mai lent decât anul trecut. Concret, în iunie 2017, deficitul contului curent era cu 38% mai mare decât în 2016 în timp ce în iunie 2018 era cu doar puțin peste 7% mai mare decât în 2017.
Aceasta este o veste bună și relativ surprinzătoare în condițiile în care deficitele externe ale României se adâncesc înm perioade cu creșteri salariale importante, în care crește și consumul de bunuri pe care România nu le produce sau le produce în cantități prea mici și este nevoită să le importe. Ori, față de anul trecut, salariile românilor sunt cu 22% mai mari, confrom datelor oficiale.
În același timp, încetinirea ritmului în care crește deficitul poate fi și un semnal că apetența românilor către consum se atenuează.
Ecoluția acestui indicator important, care arată, simplu spus, diferența dintre intrările și ieșirile de valută în și din economia României, se datorează în principal importurile mai mari de bunuri și produse. Concret, arată datele Băncii Naționale a României, balanța bnurilor a fost, în primele șase luni ale acestui an, cu peste 710 milioane de euro mai mare decât în primul semestru al anului trecut.
România a importat anul acesta bunuri de aproape 37 de miliard de euro și a exportat de doar puțin peste 31 de miliarde de euro, ceea ce a făcut ca deficitul comercial să ajungă la aproape 5,9 miliarde de eutro, față de doar 5,1 miliarde de euro anul trecut.
Pe de altă parte, în ceea ce privește serviciile (transport, turism, servicii de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea altor țări, adică loan), România a ieșit cu un plus doar 3,7 miliarde de euro, cu peste 200 de milioane mai mic decât anul trecut.
La capitolul venituri primare, unde sunt incluse veniturile din muncă, cele din investițiile financiare – investiții directe, de portofoliu sau împrumuturile între grupurile bancare , impozitele și subvențiile, inclusiv cele de la Uniunea Europeană, situația stă mai bine decât în primele 6 luni din 2017, în condițiile în care deficitul s-a redus cu peste o treime de la 3,36 miliarde de euro la 2,47 miliarde de euro.
Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 2,19 miliarde de euro, comparativ cu aproape 1,7 miliarde de euro în perioada ianuarie – iunie 2017, din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 2,26 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 64 milioane euro. Investițiile străine directe au crescut cu 474 de milioane de euro față de finele lunii mai.
Datoria externă totală a crescut cu aproape 1,9 miliarde de euro. Datoria externă pe termen lung lung a însumat 66,9 miliarde de euro la 30 iunie 2018 (70,1% din totalul datoriei externe), în scădere cu 2,5% față de 31 decembrie 2017. Datoria externă pe termen scurt a înregistrat 28,5 miliarde de euro, în creștere cu 14,5% față de 31 decembrie 2017.