La doar două zile după ce a fost decorat de liderul de la Kremlin, şeful grupului austriac OMV, Reiner Seele, ar fi avut o întâlnire extrem de importantă şi în România.
Acesta s-ar fi văzut, miercuri, cu preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, potrivit unor surse parlamentare citate de g4media.ro.
Întâlnirea, care s-ar fi desfăşurat la biroul din Parlament al liderului PSD, vine în contextul promisiunilor publice ale lui Dragnea că va face anumite modificări în legea offshore.
Site-ul citat notează că întrevederea dintre cei doi avut loc după ce mai mulți lideri PSD, printre care şi Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă, au lansat acuzaţii dure la adresa companiei, afirmând că OMV „șantajează” statul român în chestiunea gazelor din Marea Neagră.
Preşedintele rus Vladimir Putin i-a înmânat luni ‘Ordinul Prieteniei’ lui Rainer Seele, directorul executiv al grupului austriac OMV, în contextul întăririi relaţiilor dintre cele două state, transmite dpa.
OMV este acţionarul principal al gazoductului Nord Stream 2, care va transporta gaz rusesc direct spre Germania.
Rainer Seele, un german care a împlinit 58 de ani la sfârşitul săptămânii trecute, a primit premiul respectiv pentru ‘întărirea prieteniei şi colaborării între popoare’, se arată în decretul prezidenţial.
Vladimir Putin a fost invitat de onoare, luna trecută, la nunta şefei diplomaţiei austriece, Karin Kneissl.
La nuntă, care s-a desfăşurat într-un cadru rural, în sud-estul Austriei, au luat parte circa o sută de invitaţi, printre ei numărându-se şi cancelarul conservator Sebastian Kurz, precum şi vice-cancelarul Heinz Christian Strache, liderul extremei drepte austriece.
După festivitate, liderul de la Kremlin s-a deplasat în Germania, pentru primul summit bilateral cu cancelarul Angela Merkel de când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, în 2014.
Ucraina se opune cu vehemenţă extinderii gazoductului Nord Stream, considerând că pe această cale este subminată presiunea exercitată de Uniunea Europeană asupra Rusiei pentru a renunţa la anexarea Crimeii şi a pune capăt rebeliunii separatiste proruse din estul ţării.
Ucraina a fost un subiect major în discuţiile purtate de Putin şi Merkel, cei doi lideri semnalându-şi aprobarea faţă de o potenţială misiune a ONU de menţinere a păcii în zonele de conflict din această ţară.