Proiectul Autostrăzii A8, una dintre cele mai așteptate investiții în infrastructura rutieră a Moldovei, începe să prindă formă concretă. După ani de așteptări, blocaje și promisiuni, semnarea succesivă a contractelor pentru mai multe tronsoane semnalează o schimbare de ritm în dezvoltarea acestei artere vitale.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat marți că a fost parafat al cincilea contract pentru A8, o autostradă care promite să conecteze Moldova cu restul țării printr-o legătură rapidă și sigură. Demersurile recente indică un angajament ferm al autorităților pentru accelerarea implementării proiectului, iar planurile viitoare includ acoperirea completă cu contracte a traseului de aproape 300 de kilometri.

Sorin Grindeanu anunță că Autostrada A8 avansează

Marți, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a fost prezent la semnarea unui nou contract important pentru Autostrada A8.

Lotul Pipirig – Vânători Neamț intră oficial în faza de proiectare și execuție. Acest nou pas vine să completeze tabloul unui proiect esențial pentru regiunea Moldovei, care până recent părea blocat în birocrație.

Grindeanu a subliniat că se află deja la al cincilea contract semnat pentru A8, o autostradă care începe să capete contur real pe hârtie și în teren.

Contractele pentru A8 acoperă deja aproape 40% din lungimea totală

A8, cunoscută drept Autostrada Unirii, va avea aproximativ 300 de kilometri, potrivit autorităților. Dintre aceștia, aproape 40% sunt deja acoperiți prin contracte semnate sau în derulare.

Grindeanu a precizat că proiectul evoluează într-un ritm încurajator, cu multiple licitații lansate recent. Trei loturi care leagă Ungheni de Iași sunt în proces de atribuire, acestea fiind administrate de Compania Națională de Investiții Rutiere.

El a atras atenția asupra importanței lotului din apropierea Iașului, unde traficul intens necesită urgent o soluție eficientă de fluidizare.

”Suntem la al cincilea contract de pe A8, un A8 care încet, încet prinde contur, cei aproximativ 300 de kilometri cât are A8, astăzi are mai mult de o treime, spre 40%, acoperiţi de contracte. Săptămâna trecută s-au lansat în licitaţie şi cele trei loturi de la Ungheni la Iaşi, cele trei loturi care fac legătura cu Republica Moldova.

Ele sunt gestionate de către CNIR, importante, mai ales lotul care se află în adiacenţa Iaşiului fiindcă, aşa cum ştim, pe la Podu Iloaiei, pe toate legăturile de acolo de la Iaşi trebuie să găsim o soluţie ca să decongestionăm traficul”, a declarat Sorin Grindeanu.

Un constructor cu reputație solidă și optimism în privința termenelor

Ministrul a lăudat profesionalismul companiei implicate, care s-a remarcat prin respectarea termenelor și angajamentelor asumate.

El a transmis că există șanse mari ca în curând să fie semnate toate contractele pentru A8. Un alt contract se află în stadiu avansat de clarificare și ar putea deveni al șaselea acord oficial încheiat.

Grindeanu și-a exprimat încrederea că întregul proiect va continua într-un ritm susținut, având în vedere implicarea unui constructor cu experiență dovedită pe loturile deja adjudecate.

”Având în vedere că avem un constructor care şi-a făcut, aşa, o emblemă din a respecta termenele şi a respecta toate angajamentele, eu sunt optimist că A8, care e importantă, va avea într-un final toate contractele semnate în perioada imediat următoare, unul dintre ele chiar se află în fază de semnare. Probabil când vor fi clarificate şi ultimele aspecte va fi semnat şi acesta. Deci am ajunge la al şaselea”, a transmis ministrul Transporturilor.

Provocările montane nu sunt de neglijat, dar există soluții

Întrebat despre dificultățile pe care le implică acest nou segment de autostradă, ministrul a recunoscut că terenul montan rămâne o provocare majoră.

„Să ştiţi că sectorul montan, în special, traversarea Carpaţilor Orientali nu e un lucru simplu, noi vorbim de… ca să fac o paralelă, noi vorbim de 30 şi ceva de ani cum trecem Carpaţii de la Sibiu la Piteşti, doar că de-abia acum, după vreo 35 de ani, încet, încet, aşa, vedem luminiţa de la capătul tunelului.

Acum compania, în general, şi celelalte loturi sunt câştigate de aceeaşi asociere în mare, că mai sunt, pe capătul vestic, mai sunt şi alte companii care au câştigat, dar compania aceasta sau asocierea deja are experienţa necesară şi ştie ce are de făcut şi pentru loturile care traversează Carpaţii”, a declarat Grindeanu.

El a comparat acest proiect cu Autostrada Sibiu – Pitești, pentru care soluțiile tehnice au fost identificate după mai bine de trei decenii.

În ciuda complexității, oficialul a menționat că firma responsabilă are deja experiență cu terenurile dificile și este pregătită să ducă proiectul la bun sfârșit.