În cursul zilei de joi, 2 februarie, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a publicat lista cu posturile TV care trebuie transmise obligatoriu în acest an de către furnizorii de televiziune prin cablu.

Lista este deja publicată pe site-ul oficial al instituției, iar pe aceasta sunt trecute serviciile de programe ale Societății Române de Televiziune destinate publicului din România și servicii de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte, iar aici intră TV 5 MONDE și Moldova 1. Acesta din urmă a fost amânat până la rezolvarea de către Compania „Teleradio-Moldova” a problemelor ce vizează transmisia programului Moldova 1 pe teritoriul României.

De asemenea, pe listă se mai regăsesc și serviciile de programe ale radiodifuzorilor privaţi, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare.

CNA arată că pe listă mai sunt trecute și serviciile de programe locale şi regionale aparţinând radiodifuzorilor privaţi aflaţi sub jurisdicţia României şi serviciile de programe destinate minorităţilor naţionale cu o pondere mai mare de 20% aparţinând radiodifuzorilor privaţi aflaţi sub jurisdicţia României. Aici intră ERDELY TV – program regional, judeţele Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Satu Mare, Sălaj, Sibiu şi Timiş, în limba maghiară, destinat minorităţii maghiare din România.

Nu în ultimul rând, pe acestă listă se regăsesc serviciile publice ale Societăţii Române de Radiodifuziune și programe de radiodifuziune naţionale şi locale, private. CNA arată că ele pot fi accesate din lista licenţelor audiovizuale pentru difuzarea terestră, prin satelit şi prin reţele de comunicaţii electronice a serviciilor de programe de radiodifuziune.

Principiul must carry, reglementat prin articolul 82 din Legea audiovizualului

CNA amintește că principiul must carry este reglementat prin articolul 82 din Legea audiovizualului, acesta impunând operatorilor de cablu să retransmită anumite televiziuni. Totuși, principiul nu este aplicat și operatorilor DTH.

„Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă”, arată articolul 82.

Legea mai arată că ”CNA va revizui anual lista serviciilor de programe de televiziune care se preiau obligatoriu la retransmisie şi va comunica public ori de câte ori există modificări în interiorul listei. Distribuitorul are obligaţia de a prelua şi de a transmite către utilizatori şi serviciile complementare asociate serviciilor de programe prevăzute la alin. (1), respectiv serviciile de accesibilitate ce asigură un acces corespunzător al utilizatorilor cu dizabilităţi, a datelor care permit furnizarea de servicii de televiziune conectată, precum şi a grilei electronice de programe în cazul în care acestea au fost puse la dispoziţie de radiodifuzor. Consiliul va revizui lista serviciilor complementare asociate serviciilor de programe prevăzute la alin. (1) o dată la 5 ani”.