Veste proastă pentru persoanele care s-au vaccinat cu Johnson & Johnson, profitând de faptul că imunizarea cu acest ser se face cu o singură doză!
Doză de rapel şi pentru Johnson & Johnson?!
Aceşti oameni ar putea fi nevoiţi să facă, până la urmă, şi un rapel, motivul invocat de anumiţi experţi în boli infecţioase din Statele Unite fiind varianta Delta, mult mai contagioasă.
Rapelul ar trebui făcut cu unul dintre vaccinurile de tip ARN Mesager, adică Pfizer sau Moderna.
Unii specialişti şi-au făcut deja doza de rapel, deşi SUA nu aprobă încă procedura
Unii dintre aceşti specialişti au declarat că, deşi nu există încă date referitoare la siguranța și eficiența combinării a două vaccinuri diferite, ei şi-au făcut deja această doză de rapel, scrie agenţia Reuters.
Autoritățile de reglementare a sănătății din Statele Unite nu au aprobat încă această procedură, care este totuşi permisă în Canada şi un unele state europene.
Varianta Delta, care provoacă şi forme mai grave de COVID-19 la cei infectaţi, ar putea deveni rapid versiunea dominantă a virusului şi în SUA, a avertizat directorul CDC (Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor), Rochelle Walensky.
Cel puțin șase experți importanți în boli infecțioase au declarat că autoritățile de reglementare din SUA trebuie să abordeze problema în scurt timp.
Când ar putea fi disponibile date concrete?
„Nu există nicio îndoială că persoanele care primesc vaccinul Johnson & Johnson sunt mai puțin protejate împotriva bolii” decât cei care primesc două doze din celelalte vaccinuri, a declarat Michael Lin, profesor la Stanford.
Reprezentanţii Johnson & Johnson au transmis că testează dacă răspunsul imun oferit de vaccin este capabil să neutralizeze varianta Delta în laborator, dar nu sunt disponibile încă date.
Serurile de la Pfizer şi Moderna au prezentat rate de eficacitate de aproximativ 95% în studiile mari din SUA, în timp ce vaccinul într-o singură doză de la Johnson & Johnson a avut o eficiență de 66% în prevenirea formelor moderate până la severe de COVID-19 la nivel global atunci când au circulat variante mai contagioase.
Institutul american NIAID (Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase) realizează în prezent un studiu pentru a determina necesitatea unui rapel cu Moderna pentru toate vaccinurile autorizate în prezent. Datele ar trebui să fie prezentate autorităţilor de reglementare până în luna septembrie.
Sursa foto: jnj.com