Surpriză pentru elevi! Este propusă introducerea a minim o oră de informatică și una de TIC în trunchiul comun al fiecărui an de studiu, pentru toate formele de învățământ, conform unui comunicat al ANIS.

Surpriză pentru elevi

Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii subliniază că este necesară introducerea de cursuri speciale de TIC, inclusiv programare, în trunchiul comun, pe toată durata liceului, atât în cazul unităților de învățământ teoretice, cât și în învățământul profesional și tehnic.

„Numărul de specialiști IT și al absolvenților din facultățile de profil este cu mult sub cerințele pieței”, transmite Ion Moldoveanu, membru al Consiliului Director al organizației, în comunicatul respectiv.

„La capitolul digitalizare a populației, suntem pe penultima poziție a clasamentului DESI 2020”, adaugă acesta.

De asemenea, ANIS a transmis o serie de observații cu privire la proiectul planurilor cadru pentru învățământul liceal și profesional pus în dezbatere publică, tuturor autorităților competente:

  • Includerea a minimum unei ore de informatică și unei ore TIC în trunchiul comun în fiecare an de studiu, pentru toate formele de învățământ. Întreruperea orelor de programare în clasa a IX pentru toți elevii ce nu urmează un liceu cu profil informatic va diminua șansele acestora să ajungă la un nivel de competențe digitale adecvat societății și economiei actuale, precum și șansele acestora să lucreze în industria IT și conexă, cu impact atât economic cât și social.
  • Evaluarea competențelor digitale la Bacalaureat, inclusiv algoritmică și bazele programării. Includerea tehnologiei informației în cadrul probelor de bacalaureat reflectă faptul că aceasta are un rol extrem de important în viața oricărui cetățean, stimulând noile generații să investească în formarea competențelor digitale critice pentru o societate digitală.

Decizia momentului pentru toți elevii și părinții

Klaus Iohannis a convocat în data de 14 ianuarie o ședință importantă. El vrea să vadă când se redeschid școlile. Această întrebare se află deja pe buzele tuturor elevilor și părinților. Ultima variantă vehiculată este legată de data de 8 februarie.

Președintele Iohannis se consultă pe această temă cu premierul și mai mulți membri ai guvernului.

Șeful statului a invitat joi la Palatul Cotroceni mai mulți membri ai guvernului. Iohannis vrea să aibă o discuție pe marginea posibilității deschiderii școlilor. Acest lucru ar putea să se întâmple începând cu semestrul al doilea, pe 8 februarie, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.

Potrivit acestora, printre cei chemați la discuția cu șeful statului se numără premierul Florin Cîțu. Alături de el vor fi și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. La întâlnire va participa și șeful DSU, Raed Arafat.

Sursele citate au explicat că președintele Iohannis consideră că în acest moment există suficiente date astfel încât să poată fi luată o decizie în privința deschiderii școlilor.

La finalul întrunirii de la Palatul Cotroceni este așteptată o declarație din partea șefului statului. Iohannis ar urma să zică care au fost concluziile discuțiilor.

Nu se pune problema ca elevii să mai revină în bănci în semestrul 1, cursurile urmând să se desfășoare în continuare online până la finalul lunii ianuarie, au mai explicat sursele citate.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea