Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 66,34 miliarde de lei, la 31 iulie 2020, în creştere cu 16,84% faţă de nivelul existent la 31 iulie 2019, şi cu 0,56% peste nivelul din luna anterioară, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Titlurile de stat deţin cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 44,59 miliarde de lei, respectiv 67,22%. Pe locul doi se află acţiunile, cu 12,37 miliarde de lei (18,65%). Obligaţiunile corporative se situează pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 3,34 miliarde de lei, respectiv 5,04% din totalul activelor.

Conform datelor ASF, valoarea activului total al fondurilor de pensii de la Pilonul II era de 66,340 miliarde de lei, în iulie 2020, iar valoarea activului net de 66,307 miliarde de lei.

Fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,568 milioane de participanţi. Conform datelor ASF, de la începutul colectării în sistem au fost virate contribuţii pentru 7,446 milioane de participanţi.

În luna mai 2020, au fost virate contribuţii pentru 3,469 milioane de participanţi, iar pentru 3,990 milioane nu au fost virate contribuţii. La Pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.

Andreea Pipernea, CEO NN Pensii: pierderile din prima perioadă a anului au fost recuperate ”aproape complet”

Astfel, ”pe primele trei luni din 2020 am asistat la deprecieri medii de 6-7%, iar în următoarele 2 luni şi jumătate (până în prezent) pierderile au fost recuperate aproape complet, pe măsură ce pieţele şi-au revenit.

Performanţe investiţionale foarte bune

Aşa cum explicam şi la începutul anului, scăderile au fost determinate în special de evoluţia conjuncturală a pietelor bursiere în contextul pandemiei Covid. În prezent, sumele din conturile participanţilor revin pe trend pozitiv”, a spus Pipernea, la Digi24.

Andreea Pipernea susţine că, dincolo de scăderile din aceste perioade atipice, pe perioade lungi de timp sistemul de pensii private a înregistrat performanţe investiţionale foarte bune, superioare inflaţiei. ”De la început şi până acum (peste 12 ani), randamentul mediu anual la nivel de piaţă a fost de circa 8% comparativ cu o inflaţie medie anuală de 3% pe aceeaşi perioadă, deci un randament net pozitiv în favoarea paricipanţilor la sistem”, afirmă Andreea Pipernea.