Andreea Pipernea, CEO NN Pensii, afirmă că pierderile din prima perioadă a anului au fost recuperate ”aproape complet”.
Astfel, ”pe primele trei luni din 2020 am asistat la deprecieri medii de 6-7%, iar în următoarele 2 luni şi jumătate (până în prezent) pierderile au fost recuperate aproape complet, pe măsură ce pieţele şi-au revenit.
”Performanţe investiţionale foarte bune”
Aşa cum explicam şi la începutul anului, scăderile au fost determinate în special de evoluţia conjuncturală a pietelor bursiere în contextul pandemiei Covid. În prezent, sumele din conturile participanţilor revin pe trend pozitiv”, a spus Pipernea, la Digi24.
Andreea Pipernea susţine că, dincolo de scăderile din aceste perioade atipice, pe perioade lungi de timp sistemul de pensii private a înregistrat performanţe investiţionale foarte bune, superioare inflaţiei.
”De la început şi până acum (peste 12 ani), randamentul mediu anual la nivel de piaţă a fost de circa 8% comparativ cu o inflaţie medie anuală de 3% pe aceeaşi perioadă, deci un randament net pozitiv în favoarea paricipanţilor la sistem”, afirmă Andreea Pipernea.
CEO-ul NN Pensii susţine că pensiile sunt investiţii pe termen lung, de 30-40 ani.
”Piețele financiare au reacționat extrem de dramatic”
”Practic, cât muncim într-o viaţă economisim şi pentru pensia Pilon 2. În această perioadă, banii noştri pentru pensie vor parcurge şi ei mai multe cicluri economice, perioade cu câştiguri si perioade cu scăderi.
Administratorii de pensii private urmăresc profituri sustenabile pe termen lung. Un obicei sănătos este, aşadar, să ne uităm la evoluţia banilor din conturile noastre pe termen lung”, recomandă Pipernea.
La rândul său, Radu Crăciun, Președintele BCR Pensii și al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România – APAPR, susține că fondurile private de pensii și-au revenit după șocul suferit în pandemia de coronavirus.
”Știm cu toții că, în momentul în care a izbucnit pandemia, piețele financiare au reacționat extrem de dramatic, au fost scăderi nu doar pe piețele de acțiuni, dar și pe cele de obligațiuni, a fost un moment în care erau foarte puține clase de active care ne mai puteau ajuta.
”O mare parte din șocul inițial a trecut”
Bineînțeles că și fondurile de pensii, care sunt investite, au avut de suferit din punct de vedere al valorii unității de fond și a curs la vremea respectivă multă cerneală pe acest subiect”, a precizat Radu Crăciun, pentru 1asig.ro.
Vestea bună este că în momentul de față fondurile de pensii au recuperat cea mai mare parte din pierderile pe care le-au avut, spune Crăciun.
”Dacă ne uităm la performanța strict pe ultimele 6 luni vom vedea ca pe Pilonul II avem performanță de circa -1% / -0,5%, BCR Pensii e chiar pe plus, iar pe Pilonul III performanța este undeva între -1% și -2%.
Aș zice că o mare parte din șocul inițial a trecut, ceea ce confirmă ce am spus eu și alții la momentul respectiv, că trebuie să ne obișnuim cu o anumită volatilitate a piețelor financiare.
Ceea ce pe noi ar trebui să ne intereseze în primul rând este performanța pe termen mediu și lung și nu ne lăsăm cuprinși de emoție pe evoluții pe termen scurt, pentru că dacă ne lăsăm cuprinși de emoții pierdem bani”, a explicat președintele APAPR.
Aproape 3 miliarde lei creștere în mai
Trebuie menționat că românii aveau în medie în cont circa 8.564 de lei luna trecută. Pandemia de coronavirus a făcut ravagii pe burse, ceea ce a şters sume şi din conturile de pensie privată ale românilor, deoarece fondurile de pensii sunt cei mai mari investitori de pe piaţa de capital autohtonă.
Luna martie a fost cea mai nefastă. Însă odată cu revenirea optimismului şi repornirea economiei locale şi mondiale, fondurile de pensii au recuperat în mod rapid pierderile. În luna mai, activele nete strânse în cele şapte fonduri de pensii Pilon II s-au ridicat la 64,6 miliarde lei, o creştere de aproape 3 miliarde lei faţă de luna precedentă şi de aproape 4,5 miliarde faţă de luna martie.
Acesta este un nivel maxim istoric al activelor acumulate de fondurile de pensii private de la înfiinţare, notează adevarul.ro.
7 fonduri active pe Pilonul II
În prezent, participanţii la fondul de pensii private NN au cea mai mare sumă medie acumulată, de 11.116 lei. Acest fond de pensii a avut şi cea mai puternică recuperare faţă de luna martie, respectiv o creştere de 7,3% a sumei medii din conturi (734 lei).
A doua cea mai mare recuperare a înregistrat-o fondul de pensii private AZT, de 6%, iar suma medie din conturi a crescut de la 8.120 lei în martie la 8.721 lei în mai.
O creştere mai mare, de 5,7%, a fost înregistrată şi de fondul de pensii private ARIPI. Un participant la fondul de pensii privat ARIPI are în medie în cont 7.263 lei, faţă de 6.692 lei în martie.
La Pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.