Surpriză totală pentru cei cu mașini pe benzină! Începe să se vadă și la noi

În contextul prăbuşirii cotaţiilor internaţionale la petrol din acest weekend, românii aşteaptă cu sufletul la gură să vadă dacă şi cât se vor ieftini benzina şi motorina la pompă.

Cotaţia petrolului la nivel internaţional a înregistrat o scădere istorică în noaptea de duminică spre luni, după ce Arabia Saudită a zguduit pieţele prin lansarea unui război al preţurilor împotriva fostului său partener, Rusia. În mod normal, asta ar trebui să se vadă şi în preţurile de la pompă. Cât costă, în prezent, carburanţii în România?

Potrivit Monitorului Preţurilor, site lansat de Consiliul Concurenţei, putem vedea care sunt preţurile pentru benzină sau motorină pentru data de astăzi, 10 martie. La nivelul Bucureştiului, şoferii vor plăti cele mai mici preţuri la pompă, pentru un litru de carburant, la următoarele staţii:

  • Benzină standard – 4,86 lei – staţia Petrom, Şoseaua Alexandriei
  • Benzină premium – 5,04 lei – staţia Lukoil, Şoseaua Pipera

 

  • Motorină standard – 5,05 lei – staţia Petrom, Şoseaua Alexandriei
  • Motorină premium – 5,30 lei – staţia Petrom, Şoseaua Pipera

La nivel ţării, se pot înregistra şi preţuri mai scăzute, în unele localităţi. Spre exemplu, în Alexandria, judeţul Teleorman, un litru de motorină standard poate fi cumpărat de la staţiile Petrom cu 5,01 lei/litru.

Ce s-a întâmplat pe piaţa mondială a petrolului

În noaptea de duminică spre luni, cotaţia petrolului în Statele Unite s-a prăbuşit cu până la 27%, până la un minim al ultimilor patru ani de 30 de dolari/baril. Cotaţia petrolului Brent a căzut şi ea cu 22%, până la 35 de dolari/baril. Cea mai mare scădere într-o singură zi a fost anterior înregistrată în anul 1991.

Preţul ţiţeiului a înregistrat, marţi, o creştere de peste 6% pe pieţele asiatice, recuperând o parte din pierderile înregistrate luni, pe fondul speranţelor că războiul preţurilor declanşat de marii producători mondiali de petrol, Arabia Saudită şi Rusia, nu va continua.

Scăderile din weekend au venit în urma imploziei alianţei dintre OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol) şi Rusia, care a avut loc vineri. Rusia a refuzat să-şi reducă producţia în încercarea de a stabiliza piaţa, puternic afectată de epidemia de coronavirus, aşa cum şi-a dorit OPEC. Eșecul negocierilor de la Viena s-a simțit încă de vineri în cotaţiile petrolului, care au scăzut încă de vineri cu 10%. Apoi, Arabia Saudită a inflamat situaţia în timpul weekend-ului, scăzând preţurile oficiale cu 6 dolari, până la 8 dolari, într-o încercare de a redobândi controlul pieței și a pune presiune pe Rusia.