Timp de 30 de ani România a pierdut milioane de oameni. Chiar din 1990, dar cu predilecţie în ultimii 10-15 ani, românii au plecat din ţară pentru un loc de munca sau pentru studii în străinătate. Mulţi dintre aceştia nu s-au mai întors niciodată în ţară.
Românii surprind toată Europa
În ultimul sondaj al celor de la INSCOP, românii au surprins total prin răspunsurile lor. Faţă de luna martie a acestui an, în sondajul din iunie, numărul românilor care spun că ţara noastră se îndreaptă într-o direcţie greşită a scăzut. De la 70% la 68%.
Surpizele vin însă de aici înainte. La întrebarea În cazul în care ați avea posibilitatea să munciți o perioadă mai lungă de timp sau să studiați într-o altă țară ați prefera să faceți acest lucru….?
Răspunsul românilor este foarte surprinzător. Aproape 50% dintre cei intervievaţi spun că nu ar mai pleca din România. Cei care totuşi vor să plece aleg fix aceleaşi destinaţii ca şi până acum. Uniunea Europeană, SUA sau Canada. Preferinţele celor care pleacă nu s-au schimbat.
Lovitură pentru Vladimir Putin
Deşi curentele naţionaliste încep să prindă contur, românii spun că preferă drepturile și libertățile de tip occidental în locul valorilor tradiționale pe care le promovează Rusia. Aproape 67% dintre aceştia merg pe Occident, în timp ce doar puţin peste 16% ar prefera Rusia.
Şi aderarea la Uniunea Europeană continuă să fie văzută cu ochi buni de către români. Peste 56% spun că aderarea ne-a adus avantaje, în timp ce 35% spun că nu. Din păcate, peste 81% dintre români spun că suntem consideraţi cetăţeni europeni de mâna a doua şi asta s-ar întâmpla din cauza comportamentului nepotrivit al unor români care au trăit sau trăiesc în străinătate.
Şi NATO continuă să fie o organizaţie în care românii au încredere. Aproape 66% vor să fim membri NATO, în timp ce peste 28% ar vrea să fim o ţară neutră. De asemenea, peste 70% dintre români sunt de acord cu bazele americane de pe teriroriul ţării noastre.