Candidaţii au termen până la 3 februarie pentru a se înscrie în cursa electorală şi până la 8 februarie pentru a-şi înregistra candidaturile la Comisia Electorală Centrală (CEC).
Potrivit ultimelor sondaje, fosta şefă a executivului de la Kiev, Iulia Timoşenko, conduce în intenţiile de vot, cu un procent de 16-18%.În urmă cu o lună aceasta a fost acuzată că apără interesele României în detrimentul celor ucrainiene din zona Cernăuților. Fostul premier al Ucrainei şi candidat în alegerile prezidenţiale din 2019, a fost întâmpinată cu proteste ale grupării „Frații Ucrainei” într-o vizită la Cernăuți din luna noiembrie.
La centrul mediu Belle Vue, unde urma să aibă loc o conferinţă de presă, aceştia au venit cu pancarte şi au scandat lozinci prin care o acuzau pe Timoşenko că este „un agent al Rusiei”, iar reprezentanța partidului său din nordul Bucovinei „Batkivșcina” slujește „interesele României, și nu ale Ucrainei, conforma agenţiei BucPress din Cernăuţi.
Tensiunile au atins cote alarmane după ce liderul filialei „Batkivșcina” din Cernăuți, Ion Muntean, s-a apropiat de participanții la miting și a încercat să rupă pancartele, provocând o adevărată bătaie între activiști și delegația partidului Iuliei Timoșenko.Incidentele au fost oprite după intervenţia Serviciului Ucrainean de Securitate, mai mulţi activişti fiind reţinuţi. În replica, Iulia Timoşenko a acuzat că „SBU a organizat această provocare”.
Actualul şef al statului, Petro Poroşenko, a câştigat teren şi este creditat în acest moment cu 14% din intenţiile de vot, ocupând poziţia a doua în topul preferinţelor electoratului, în condiţiile în care la jumătatea lui noiembrie se situa abia pe poziţia a cincea.
Poroşenko, care a devenit preşedinte după câştigarea alegerilor convocate în mai 2014 după înlăturarea de la putere a lui Viktor Ianukovici, era până de curând criticat pentru felul defectuos în care gestiona economia ţării şi pentru corupţia generalizată, iar realegerea sa părea puţin probabilă.
Însă incidentul naval cu Rusia din Marea Neagră din 25 noiembrie şi impunerea stării de urgenţă l-au ajutat să câştige popularitate, el fiind de altfel criticat de detractorii săi, inclusiv de preşedintele rus Vladimir Putin, că a recurs la ”o provocare preelectorală”.
Este foarte posibil să fie nevoie de un al doilea tur de scrutin, la care şi Timoşenko pleacă drept favorită, însă analiştii sunt de părere că Poroşenko va continua să crească în sondaje pe măsură ce se apropie data alegerilor.
Candidatul clasat pe poziţia a treia în preferinţele electoratului este actorul şi comicul Vladimir Zelenski, cu 8-12% din intenţiile de vot.
Între alţi candidaţi se numără fostul ministru al apărării Anatoli Griţenko, prorusul Iuri Boiko, fost ministru al energiei, şi populistul Oleg Liaşko.
Campania începe pe fondul acuzaţiilor formulate de Poroşenko şi de atotputernicul ministru de interne, Arsen Avakov, conform cărora Rusia intenţionează să se amestece în procesul electoral din Ucraina, notează EFE.